In het zuidwesten van Duitsland, ter hoogte van Luxemburg en gelegen aan de Moezel, ligt de stad Trier. In dit blogbericht zal ik mijn indrukken van deze mooie historische stad delen. Trier is namelijk een stad met een rijk verleden, het is zelfs de oudste stad in Duitsland. Voor degenen met een interesse voor geschiedenis, zoals ikzelf, dus een mooie bestemming. Ik heb de stad bezocht vanuit Malmedy, in de Belgische Ardennen. Van daaruit is Trier goed aan te rijden (zo’n 2,5 uur rijden) waardoor een dagtrip mogelijk word. Trier is prima geschikt om een dag in rond te lopen, je hebt dan prima de tijd om alle hoogtepunten te bezoeken.

Het eerste hoogtepunt was de ‘Porta Nigra’, oftewel de zwarte poort. Deze stadspoort is overgebleven uit de tijd dat Trier een belangrijke Romeinse stad was, en is dus al eeuwenoud. Door de ouderdom is de zandstenen poort zwart gekleurd geraakt en vandaar dat al lang geleden de huidige naam werd gegeven. Voor de bescheiden prijs van €4 euro kan je de poort beklimmen en er meer over leren. Vanaf boven is een mooi uitzicht over het typisch Duitse stadje ook een garantie. Als je de poort hebt gezien kun je nog een kijkje nemen in het Stadtmuseum Simeonstift, dat direct naast de poort gelegen is. Ik heb vernomen dat hier maar liefst 900 objecten uit de 2000-jarige geschiedenis van Trier zichtbaar zijn, met tekst en uitleg. De standaard entreeprijs is €5,50 euro, maar kan goedkoper uitvallen voor kinderen of met een gezinskaartje.

Sint-Gangolfkerk
Trier Duitsland
Dom van Trier

Vanaf dit punt zijn wij (we waren eropuit met een flinke groep) begonnen aan de stadswandeling door Trier, in dit geval met gids die Nederlands sprak! Langs het geboortehuis van Karl Marx en over het idyllische plein waan je je in het échte Duitsland. De Sint-Gangolfkerk steekt boven de huizen uit en maakt het plaatje compleet. Deze kerk is overigens gratis te bezoeken. Deze kerk werd door/voor het volk gebouwd en overtrof na voltooiing de Domkerk qua hoogte. De bisschop, in de middeleeuwen de machtigste man van Trier, kon dit niet hebben en heeft zodoende ‘zijn’ Dom laten verhogen totdat dit weer de hoogste kerk was. Een gevalletje ‘wie heeft de grootste’ dus.

Trier

Wat ik wel wil benadrukken is dat deze, eveneens gratis te bezoeken, Dom wel ontzettend indrukwekkend is. Dat geldt voor de buitenkant, maar wellicht nog meer voor de binnenkant. Het interieur is simpelweg adembenemend. Voor liefhebbers van architectuur is dit een prachtig gebouw, aangezien er vele bouwstijlen in terugkomen uit de verschillende tijden dat de kerk is verbouwd. Denk hierbij aan o.a. Romeinse, Gotische en Romaanse stijlen. Verderop vinden we ook nog de voormalige troonzaal van keizer Constantijn (nu ook een kerk) met zijn metersdikke muren. Zelfs bombardementen in de 2e Wereldoorlog hebben dit gebouw niet kunnen verwoesten!

Trier

De stadswandeling hield hier nog niet op,er zijn twee punten die ik nog even wil noemen. Allereerst is een bezoek aan de Romeinse thermen zeker de moeite waard. Hier is nog goed zichtbaar hoe de Romeinen in het dagelijks leven naar het badhuis gingen en de ruïne die is overgebleven spreekt tot de verbeelding. Het is een bouwwerk dat je niet verwacht in Duitsland, wat het des te leuker maakt.

Een ander belangrijk onderdeel van de cultuur in Trier is de Joodse gemeenschap. Deze mensen hebben het in de stad zeker niet makkelijk gehad, en daarmee doel ik niet enkel op de Tweede Wereldoorlog. Ook in de middeleeuwen leefde de Joden achteraf, in een apart buurtje dat via een klein poortje te bereiken was; de Judengasse. Die naam betekent iets in de trant van ”Jodensteeg” en dit gaf vanouds aan dat je hier de Joodse wijk betrad. Vroeger werd de Joodse gemeenschap beschermd door de bisschop. Dat is absoluut noodzakelijk geweest want meer dan eens was er sprake van vervolging van deze mensen. In de Tweede Wereldoorlog leidde dat ertoe dat er na 1945 nog maar een handjevol Joden in Trier kwam wonen… Een pijnlijk maar belangrijk deel van de geschiedenis van de stad.

Al dat cultuur snuiven in Trier maakt hongerig en dorstig. Gelukkig kun je in Trier ook op dat front terecht. Er zijn vele biergartens, waar je van de beste Duitse bieren kunt genieten. Daarbij hoort natuurlijk ook worst, schnitzel en andere dergelijke lekkernijen. Die kun je ook vrijwel overal krijgen. Een echte aanrader is restaurant ‘Zum Domstein’ waar je nog Romeins kunt eten! Biggenvlees, lamsvlees etc. zoals de Romeinen het ook aten dus. Authentiek, lekker en anders! Voor de moderne mens is er ook genoeg te vinden, zoals opvallende hippe koffietentjes.

Cultuur snuiven in Trier is een aanrader. Het is een niet al te toeristische, maar wel ontzettend interessante en sfeervolle typisch Duitse stad. Omdat de stad niet te groot is kun je er makkelijk parkeren met de auto. De parkeerplaatsen zijn overal aangegeven en niet duur. Als je in de omgeving op vakantie bent is het voor een dagje absoluut de moeite waard!

Zou jij cultuur willen snuiven in Trier? Ben jij wel eens in Trier geweest? Laat het weten in de reacties!

Meer Duitsland?

~ Mountainbiken in de Eifel

– Liefde voor ons buurland Duitsland

~ Stedentrip Berlijn

42 gedachten over “Cultuur snuiven in Trier [Duitsland] – dagje uit”

  1. Heel mooie stad en heel mooie region. Wij hebben zo’n ‘cruise’ gedaan toen we er waren met aankomst in Bernkastel Keus. Ook een leuke stad om te bezoeken en om wijn te proeven 🙂

  2. Wat een mooie stad. Rond Hemelvaart ben ik toevallig in de buurt. Na het lezen van je blog denk ik dat het wel de moeite waard is om er een stukje voor om te rijden. Dank voor de tips.

  3. Trier is een leuke stad. Wij waren eind december in de Eifel en bezochten toen tijdens een uitstapje naar Trier onder meer de Porta Nigra (die we ook van binnen bekeken).

  4. Trier, een stad die mij een beetje tegenviel. Niet omdat het geen rijke geschiedenis heeft en er geen prachtige gebouwen staan. Nee, meer omdat het super toeristisch was. Je kon je kont niet keren of er stonden toeristen. Het Amfitheater was wel super. Misschien om dat toen wij er waren de vele toeristen ergens anders waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge