Met mijn 25 jaren heb ik nu al de nodige vakanties erop zitten. Zowel actieve als het standaard type  ‘zonvakantie’. Maar om heel eerlijk te zijn blijven die paar wandelvakanties die ik in mijn leven gemaakt heb me nog het beste bij. Vooral de eerste wandelvakantie is er een waar ik vaak aan terug moet denken. Dat was namelijk een tocht om de Mont Blanc heen. In 7 dagen door Zwitserland, Italië en Frankrijk trekken. Ik zou het zo weer doen!

Wel heb ik destijds gekozen om van 1 luxe te genieten. Ik heb namelijk de wandeling met bagagevervoer gelopen. En dat was zwaar genoeg!

Geen luxe, en toch niks tekort komen

Wat ik vooral zo heerlijk vond aan de week weg van huis was dat je even ‘back to basics’ kon gaan. Nou ja, kon, je werd daar wel toe verplicht. Onderweg zijn amper moderne voorzieningen. Slechts het hoognodige. Eigenlijk ben je aangewezen op puur en alleen je eigen doorzettingsvermogen.

Toch kom je niks tekort. Ja natuurlijk moet je overdag gewoon keihard werken. Mooier kan ik het niet zeggen.. Onderweg heb je echter voldoende mogelijkheden om te eten, te drinken, uit te rusten en in contact te komen met andere mensen. Hele leuke mensen voornamelijk. Veel meer dan dat heeft een mens ook niet nodig, toch?

Het is aan te raden om op dit soort momenten ook de juiste route in de gaten te houden. Doe dit meerdere malen per dag. Bij voorkeur onder het genot van een lekkere kop koffie.

Mont Blanc wandelvakantie

’s Avonds is er voldoende tijd om te douchen op locatie. De ene keer in een hotel, de andere keer in een oude boerderij in de bergen. Die dag in Frankrijk, en dan weer in Italië. Erg bijzonder vond ik dat.

Het eten wordt verzorgt dus het enige wat je dan hoeft te doen is genieten, je spieren rust geven, ervaringen uitwisselen met anderen en terugdenken aan alle mooie ervaringen die je onderweg hebt opgedaan. De mensen die op locatie werken zijn vriendelijk en verzorgen je geweldig. De maaltijden die zij bereiden zijn fantastisch en geven je voldoende kracht om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen.

De slaapplekken zijn overigens vaak erg basis. Vaak slaap je met meerdere mensen op één kamer. Veel privacy is er dus niet (zie ook de foto hieronder). Daar moet je tegen kunnen dus het leek mij handig dit te vermelden.

Deze eenvoud biedt je uiteindelijk wel een rust die je je niet kunt voorstellen. Vooral als je je hoofd even leeg wilt maken is dit een ideale vakantie. Even helemaal tot rust komen en tegelijkertijd je hoofd vullen met ontelbaar nieuwe indrukken.

Mont Blanc wandelen

Hoe is de tocht dan?

De tocht heb ik destijds geboekt via Topo Aktief. Via Topo Aktief kun je het hele programma en de diverse routes bekijken. Dat ga ik hier niet in detail behandelen.

Wel wil ik het volgende kwijt.

De tocht zelf is een geweldige ervaring. Ik heb de variant gedaan waarbij je 7 wandeldagen hebt. Dan kom je in aan in Frankrijk, loop je richting Zwitserland, mag je ook nog even verblijven in Italië, om vervolgens terug te keren naar het beginpunt in Frankrijk.

Op de eerste dag begint het al goed. Direct starten met een fikse klim. Maar uiteindelijk boven gekomen gebeurde mij dan ook dit:

Mont Blanc sneeuw

Let erop dat het toen juni was. Ik stond gewoon in de sneeuw in juni. Hoe bijzonder is dat?! Dit maakt het overigens ook duidelijk dat het niet zomaar een klim was. En daarbij wil ik ook meteen meegeven dat het echt geen wandeling is voor iemand die niet getraind is. Enige conditie is vereist om deze tocht rond de Mont Blanc te kunnen maken.

Het kan op momenten ook wat gevaarlijk zijn. Een aantal keer moet je een stuk water oversteken. Dan is er niet altijd een brug of touw aanwezig, maar moet je over stenen lopen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Al dat harde werken wordt echter wel beloond. Onderweg kom je geweldige uitzichten tegen en kun je genieten van afwisselend vlaktes, sneeuw, riviertjes, watervallen, bospaden, bergtoppen, gletsjers en nog zo ontzettend veel meer.

Wandelen Mont Blanc

Er zitten ook momenten in de tocht waarop je denkt: “Verdorie, moet ik daar nou echt omhoog/omlaag?” Jawel hoor! Je kunt het je niet voorstellen van tevoren, maar uiteindelijk sta je dan toch boven op die berg of juist onder in het dal. Heerlijk ook wat voor een voldoening dat geeft. De laatste foto’s die ik bijgevoegd heb laten dit contrast goed zien.

Want zo ben je bijna boven…

Maar je moet toch echt ook weer omlaag…

En dit alles was het helemaal waard. Het was een ervaring die ik nooit meer wil vergeten. Misschien zou ik de tocht rond de Mont Blanc zelfs nog eens overdoen. Hopelijk heb ik jou net zo enthousiast weten te maken. Op alle mogelijke manieren zeg ik: als je de kans hebt, vooral doen!

Disclaimer: De rechten van deze foto’s behoren niet tot GlobeGirl. De rechten behoren tot Falco, de gastblogger van dit blogbericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.

Heb jij wel eens een actieve wandelvakantie gedaan? Zou jij de Mont Blanc van dichtbij willen bekijken? Laat het ons weten in de reacties!


Guy’s Choice van deze maand is geschreven voor Je Suis Falco:

Zijn favoriete land was altijd Spanje maar sinds hij Rome heeft ontdekt is hij liever in Italië te vinden. Hij past zich qua eten snel aan, het liefst probeert hij de lokale keuken. Het liefst gaat hij morgen naar Amerika, want daar is hij nog nooit geweest en droomt hij van. Ook London staat op zijn bucketlist! Het liefst wil hij zoveel mogelijk van het leven thuis even achter zich laten en genieten van alle nieuwe ervaringen. Na zijn reis naar Rome is hij besmet geraakt met het reisvirus. De stad heeft hem zo omver geblazen, dat hij meer van de wereld wilt zien.

Je kunt Falco van Je Suis Falco vinden via zijn website.


Meer Guy’s Choice?

~ Erick over motor rijden in Vietnam

– Kevin bezocht de orangoetans in Sumatra

~ Frank ontdekt Suriname

6 gedachten over “Guy´s Choice: Falco wandelde 7 dagen rond de Mont Blanc”

  1. Wat gaaf dit soort langere wandelingen. Ik zou het graag doen, maar ben geen fan van samen op een kamer slapen (anders dan met de eigen reispartner). Voor een nacht ok, maar een hele week….. Prachtige omgeving. Ik was er al een paar keer tijdens kampeertrips en maak dan dag wandelingen.
    Ivonne onlangs geplaatst…Trage tocht Gulpen, wandelen in LimburgMy Profile

  2. Wow! Dit is echt de perfecte vakantie voor mij. Actief ontspannen in de bergen, maar ook genieten van al het moois. Het gebied rond de Mont Blanc vind ik zelf schitterend en ik zou graag eens terugkeren. Het feit dat je baggage wordt vervoerd is echt een plus, maar slapen met andere mensen op een kamer doe ik liever niet. Dan liever mijn eigen tentje meedragen en slapen in de natuur, al kan dat nogal uitdagend zijn in dit gebied 😉
    Stéphanie onlangs geplaatst…De charme van Noord Frankrijk: Ontdek de OiseMy Profile

    1. Ja dit is inderdaad echt iets voor jou! Dat de bagage gedragen wordt is inderdaad erg fijn. Dat kan ik helemaal begrijpen, kamperen in dit gebied is inderdaad niet altijd een eitje 😉

  3. Gave tocht! De enige keer dat ik bij het Mont Blanc gebied was, was in de winter en zat ie dik in de wolken. Ga er graag nog eens in de zomer naartoe om te wandelen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge