We kunnen er nu alleen nog maar van dromen om lekker op vakantie te gaan in het buitenland. Mede door corona zijn veel mensen al bijna twee jaar niet meer buiten Nederland geweest. Toch zijn de experts optimistisch over de komende zomer. Langzaam durven dan ook steeds meer mensen het aan om een reis te boeken. Wanneer je dan éindelijk in het warme zand mag gaan zitten, is de kans groot dat je je al snel laat verrassen door de kracht van de zon. Dat is immers toch hele andere koek dan in ons koude kikkerlandje. Voordat je het weet zal de huid verbranden, ook wel zonnebrand genoemd. Maar wat doe je bij zonnebrand op vakantie? Hoe verlicht je de pijn? En hoe zorg je ervoor dat het niet erger wordt?

hotel tip Gili Trawangan - zonnebrand op vakantie

Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om zonnebrand zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Investeer daarom al voordat je op reis gaat in een hele goede zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld die van Clinique. Een kwalitatief merk met een hoge SPF. Kies minimaal voor factor 30 en het liefst hoger. Je kunt ook afwisselen. Bijvoorbeeld door aan het begin van de reis factor 50 te gebruiken en – zodra je huid aan de kracht van de zon is gewend – langzaam naar die factor 30 te gaan. Gebruik nooit lager dan dat. Zelfs als je ‘bijna nooit verbrandt’. Zonnebrandcrème dient immers niet alleen om zonnebrand te voorkomen, maar biedt ook bescherming tegen andere schadelijke invloeden van de UV-stralen.

Probeer de warmste uren van de dag te mijden. Bijvoorbeeld door een siësta in te plannen of in elk geval onder een parasol te gaan zitten tijdens een dagje strand. Dit geldt zeker voor jonge kinderen. Zij moeten zoveel mogelijk in de schaduw worden gehouden. Hun huidjes kunnen veel minder hebben dan die van volwassenen.

Gebruik naast zonnecrème eventueel ook beschermende kledij, een zonnehoed of pet en een zonnebril. Smeer de lippen ook in met een lippenbalsem met SPF.

wat te doen op Nusa Penida

Wat te doen bij zonnebrand?

Hoe goed je je ook hebt voorbereid, er bestaat altijd een kans dat er tóch zonnebrand ontstaat. Incidenteel is dat ook geen probleem. Hoewel het natuurlijk wel ontzettend vervelend is. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je de pijn kunt verminderen en verdere verbranding door de zon kunt voorkomen. Dat doe je als volgt:

  • Smeer na een dagje in de zon altijd de huid in met een verkoelende aftersun. Niet alleen bij verbranding, maar ook gewoon zo. Op die manier blijft de huid gehydrateerd en zacht en geef je deze de stoffen die het nodig heeft om te herstellen.
  • Blijf een tijdje uit de zon. Dit kan best lastig zijn bij een zonvakantie. In dat geval gebruik je in elk geval beschermende kleding over de plekken die verbrand zijn en ga je zoveel mogelijk in de schaduw zitten. Wel goed blijven smeren! Ook in de schaduw kan je verder verbranden.
  • Indien nodig kan je pijnstilling nemen als de pijn echt heel heftig is.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Gebruik jij altijd goede zonnebrand op vakantie? Wat vind jij belangrijk tijdens een zonvakantie? Laat het ons weten in de reacties!

Meer reistips?

~ Fijne sandalen op reis

~ Essentiele camera accessoires

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge