Wenen is een gave stad om te bezoeken tijdens een stedentrip. Wij bezochten Wenen eind december en ondanks de kou was het een heerlijke stedentrip. Wat te doen in Wenen? Vandaag deel ik de 10 leukste tips en bezienswaardigheden van de Oostenrijkse hoofdstad.

Wat te doen in Wenen

Stephansdom

De Stephansdom is de eyecatcher van de hele stad. De dom is maar liefst 107 meter hoog en daarmee niet te missen. Het is een indrukwekkend bouwwerk en met name de bijzondere stijl van het dak is een reden om hier in ieder geval naartoe te gaan. Je kunt de dom ook beklimmen, helaas kon dit in de periode dat wij er waren niet. Wel een goede reden om nog eens terug te gaan dus.

Hundertwasser haus – niet te missen met wat te doen in Wenen

De Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser vond het stom dat alle sociale huurwoningen in de stad standaard en saai waren. Daarom besloot hij een appartementencomplex te bouwen dat uniek en authentiek was, het Hundertwasserhaus. De inwoners van Wenen konden zich gewoon inschrijven op de huizen en hoefden niet langer te wonen in een saaie sociale huurwoning. De stijl van het bouwwerk is expressionisme en het complex was klaar in 1986. Vandaag de dag wonen er nog steeds mensen dus respecteer hun privacy.

Wat te doen in Wenen

Schloss Schönbrunn

Dit paleis ligt net iets buiten de stad maar is het zeker waard om even de stad uit te reizen. Op de plek van het paleis hebben verschillende gebouwen gestaan maar sinds de 18e eeuw staat hier het zomerpaleis van het Oostenrijkse koninklijk huis. Schloss Schönbrunn heeft maar liefst 1441 kamers en dat is te merken wanneer je ervoor staat. Het gebouw is immens groot. Maar helemaal leuk is om een mooie wandeling te maken voor de tuinen. Die in perfecte staat zijn en echt een koninklijke uitstraling hebben. Leuk is om naar de fontein te lopen en vanaf daar het paleis te bekijken.

Wat te doen in Wenen

Huis van Mozart

Het huis waar de grote componist Mozart maar liefst tien jaar gewoond heeft, is een bijzondere plek in de stad. Alle inwoners van de stad zijn ontzettend trots op Mozart en alles wat hij heeft bereikt. Hij woonde hier tussen 1784 en 1787 samen met zijn vrouw en kinderen. Nadat ze hier weg gingen bleef het huis echter in de familie en is het in 2006 omgetoverd in een kleinschalig museum over het leven van de componist. De openingstijden zijn krap dus helaas kwamen wij hier niet op een goed moment. Het huis ligt op ongeveer 2 minuten lopen van de beroemde Stephansdom.

Wat te doen in Wenen? Bezoek de Spaanse rijschool

Het is één van de oudste rijscholen voor paarden, ter wereld. De Spaanse rijschool begon namelijk al in 1565 met het opleiden van paarden. Het is mogelijk om naar een optreden te gaan, dit kost ongeveer €30 euro en duurt 1,5 uur. De tickets hiervoor zijn vaak al dagen van te voren uitverkocht. Wij gingen daarom naar de ochtendtraining, dit duurt twee uur en je kunt zo lang blijven als je zelf wilt. De kosten hiervan zijn €16 euro per persoon. Het is ontzettend leuk om alleen al in de prachtige binnenbak van de rijschool te mogen zitten. De show begint om 10.00 en ik raad aan om rond 09.30 te komen, anders is er nog maar weinig plek.

Wat te doen in Wenen

Hofburg

Zoals inmiddels duidelijk is Wenen echt een koninklijke stad, er zijn enorm veel paleizen in de stad te vinden. Zoals de Hofburg, die letterlijk in het centrum van de stad ligt. Al vanaf de dertiende eeuw is dit paleis het thuis van de aartshertogen, in 1918 kwam hier een einde aan. Sinds 1945 is dit het onderkomen van de bondspresident van het land. Er zijn verschillende plekken die je kunt bezoeken met een rondleiding. Maar alleen de buitenkant bezichtigen en vervolgens een rondje lopen over het terrein is al een hele belevenis.

Wat te doen in Wenen

Wat te doen in Wenen? Wandelen in het Praterpark

Na alle bezienswaardigheden is het tijd om even tot rust te komen. Je kunt hier heerlijk wandelen en ook de inwoners van de stad doen dit graag. Tijdens het wandelen kom je veel lokale mensen tegen en zeker op een mooie dag is het een geweldige plek om naartoe te gaan. Naast het Praterpark, heb je ook Volksprater. Dit is een attractiepark wat in Prater is gevestigd. Je kunt hier gratis naar binnen maar betaald per attractie, een leuk concept. Ook de volgende bezienswaardigheid bevindt zich in het Praterpark.

Wat te doen in Wenen

Reuzenrad

De reden waarom de meeste mensen het Praterpark bezoeken is het reuzenrad. Dit is het oudste reuzenrad ter wereld, het werd namelijk al in 1897 geopend. Doordat het reuzenrad maar liefst 67 meter hoog is, heb je vanaf boven een prachtig uitzicht over de hele stad. Wat te doen in Wenen? Een ritje maken in het reuzenrad dus. Wees wel voorbereid want het is een populaire attractie, wij hebben ruim 20 minuten in de rij gestaan voordat we naar boven konden. Het was op dat moment -1 graden dus wees voorbereid. Verder kun je een grote rij overslaan door online een ticket te kopen.

Wat te doen in Wenen

Peters dom

Naast de grote en bekende Stephans dom, is ook de Peters dom zeker een bezoekje waard. Deze katholieke kerk werd in 1733 gebouwd en is indrukwekkend door de gigantische koepel. De kerk is gratis te bezoeken in vergelijking tot zijn grote broer. Het is wel even zoeken want de kerk is inmiddels vrijwel ingebouwd tussen twee grote winkelstraten. De plafondschilderingen in de koepel zijn prachtig. Je kunt verschillende Bijbelse verhalen terug vinden in de schildering, maar welke dat mag je zelf gaan ontdekken.

Wat te doen in Wenen

Belvedère

Dit slot werd al in 1714 gebouwd voor Eugenius van Savoye, een man die in Oostenrijk werd gezien als de grootste generaal ooit. Hij reisde door Europa en kwam na veel omzwervingen terecht in Wenen in slot Belvedère. In vergelijking met Schloss Schönbrunn is het een klein slot maar alsnog heeft het ruim 300 kamers. Tegenwoordig is het de huishaven voor alle Oostenrijk nationale kunst. Je kunt hier dus het nationale museum van Oostenrijkse kunst bezoeken.

Welke plekken van wat te doen in Wenen zou jij het liefst bezoeken? Ben jij wel eens in Wenen geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Oostenrijk?

~ Vanuit Wenen skiën

~ Trein van Wenen naar Spital

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Wat te doen in Wenen? 10 tips [Oostenrijk]”

  1. Wij zijn drie jaar geleden in Wenen geweest en was by far onze beste citytrip ooit.
    Restaurant Loft vinden wij een absolute aanrader, net als verschillende hippe bars, wat je op zich niet zou verwachten in een klassieke stad als Wenen.
    De dierentuin vonden we ook top, net als Sissi museum.
    KoolFamily onlangs geplaatst…De Mol #5 (Bart)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge