Heb jij een vrije dag in het weekend en nog geen plannen? Ga lekker wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen! Het is een prachtig duingebied in Noord-Holland waar je zeker een keer geweest moet zijn. In dit artikel lees je alles over de mooiste routes, de functie van dit duingebied en natuurlijk tips voor een lekkere lunch.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het park

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig duingebied onder de rook van Amsterdam tussen Haarlem en Lisse gelegen. Het is officieel geen nationaal park maar in mijn ogen zeker een bezoek waard. Bij het betreden van het park dien je entree te betalen van €1,50 per persoon. Ben je van plan hier vaker te gaan wandelen? Dan kun je een jaarkaart kopen voor €10,-. Je kunt het kaartje eenvoudig online bestellen of bij de ingang van het park via de automaat.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Watervoorziening

De naam van het park zegt het al, de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tot op de dag van vandaag wordt dit duingebied gebruikt voor het voorzien van Amsterdam van water. Ruim driekwart van het drinkwater in Amsterdam wordt hier gezuiverd. Het water komt vanuit de rivier de Rijn, dit wordt licht gezuiverd en vervolgens door het gebied heen gepompt. Het duinzand zorgt ervoor dat het water verder wordt gezuiverd en helemaal schoon naar de zuiveringsinstallatie op de Leiduin gepompt. In ongeveer drie maanden is het water op natuurlijke manier volledig gezuiverd.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Dieren in het park

De duinen staan bekend om de vele damherten. Tijdens de laatste tellen waren er ongeveer 3.000 in dit gebied van 3.400 hectare. De betekent dat het eigenlijk bijzonder is als je geen hert zou tegenkomen. Natuurlijk is de kans ’s morgensvroeg als het nog rustig is een stuk groter. Daarnaast heb je uiteraard ook andere dieren zoals verschillende vogelsoorten, insecten en vossen. Dus houd tijdens het wandelen jouw ogen goed open want er is genoeg wild te spotten.

Wandelroutes – verboden voor fietsen

In het park zijn bij elke ingang twee verschillende routes gemaakt. Bij de ingang waar wij het park in gingen, de ingang Oranjekom/Oase, heb je wandelroute geel van 4 km en oranje van 7km. Bij de Zandvoortselaan heb je wit van 4 km en groen van 7 km. Ga je naar Panneland heb je rood van 4 km en blauw van 8 km. Tot slot heb je bij de Zilk ingang paars van 5 en zwart van 9 km. Je kunt dus bij iedere ingang een korte of een lange wandelroute kiezen. Overal staan de palen met de kleur duidelijk aangegeven. Mocht je niet genoeg hebben aan 8/9 kilometer kun je natuurlijk ook verschillende routes met elkaar verbinden. Belangrijk om te weten is dat fietsen en andere voertuigen niet zijn toegestaan.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De oranje route in Amsterdamse Waterleidingduinen – 7 km

Wij kozen voor de oranje route van 7 kilometer, naar mijn mening een prachtige route. De route gaat namelijk afwisselend door bos, langs water of door de duinen. Het is aan te raden om vroeg op de dag te gaan, zodat je nog veel herten kunt zien. Onderweg was het rustig en kwamen we maar weinig andere wandelaars tegen. Het leuke van de oranje route is dat er onderweg een vogelkijkhut te vinden is, dus voor de vogelaars onder ons een ideale route. Verder heb je op ongeveer driekwart ook een schuilplek mocht het weer niet meezitten. Zelf vond ik de route prachtig, zeker doordat je langere stukken langs de waterloop wandelt, de reden dat dit gebied zo populair is.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Lunchen bij de Oase

Na het wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is het natuurlijk tijd voor een goede lunch. Uiteraard kan het ook voor het wandelen maar ’s morgens is het nog lekker rustig in de duinen. Wij zijn gaan lunchen bij de Oase, het pannenkoekenhuis bij de ingang van Oranjekom. Een absolute aanrader! Keuze uit tientallen hartige en tientallen zoete pannenkoeken maakt het lastig om te kiezen. Daarnaast hebben ze uiteraard ook broodjes, salades, burgers en verschillende soepen. Kortom voor ieder wat wils voor een goede prijs.

Zou jij willen wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen? Ben je er al eens geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Amsterdam?

~ Moco Museum Amsterdam

Bewaren op Pinterest?

12 gedachten over “Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen”

  1. Ik ben een tijdje terug in het natuurgebied geweest, ik en mijn vriendin hebben er heel veel herten gezien.

  2. Geweldig park zeg! Zo mooi! En ik vind het tof dat er verschillende vogels te zien en te horen zijn. Ik vind het altijd leuk om die ‘in het wild’ te spotten ? zonder verrekijker hoor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge