Een geweldige plek om te bezoeken in Bulgarije zijn de Vitosha mountains vlakbij Sofia. Je kunt hier in de wintermaanden skiën en in de andere seizoenen ook heerlijk wandelen. Het is een magische plek waar je zeker naartoe moet. Het ligt op maar 15-20 minuten rijden vanuit Sofia en daarom goed te combineren met een citytrip in Sofia.

De hoofdstad Sofia

De Bulgaarse hoofdstad Sofia is de laatste jaren steeds populairder als bestemming voor een citytrip en dat begrijp ik maar al te goed. Het is een prachtige stad waar je veel mooie bezienswaardigheden kunt bezoeken. Vanuit bijna elke straat in Sofia heb je uitzicht op de mooie Vitosha mountains. Het is daarom een leuk activiteit om tijdens een stedentrip ook dit gebergte te bezoeken!

Hoe kom je bij de Vitosha mountains?

Er zijn allerlei manieren om bij de berg te komen. Je kunt vanaf het centrum van Sofia een taxi nemen helemaal naar de Aleko hut, dan ben meteen op de goede plek. Helaas zijn de kosten hiervan erg hoog, rond de €50 voor een enkele rit. Daarom is het verstandiger om met Simonovo lift naar de Aleko hut te gaan. Met de bus 122 of 123 kun je naar het beginpunt van de lift gaan, een ticket kopen en naar boven gaan. Een andere optie is om met een taxi naar het beginpunt van de lift te gaan. Zelf ben ik op de heenweg met de taxi gegaan en terug met de bus, een goede combinatie. De bus rijdt niet vaak dus houd rekening met de dienstregeling.

De lift Simonovo

Je kunt naar boven wandelen maar de leukste optie is de lift omhoog en naar beneden wandelen. Voor de lift kun je alleen een retour ticket kopen voor 20 Lev (ongeveer €10). De lift duurt ongeveer 40 minuten en stamt nog uit de Sovjet tijd. Onderweg komen er twee tussenstations waar je gewoon kunt blijven zitten, je moet pas uitstappen bij de laatste stop. Afhankelijk van de drukte kan het zijn dat je met meerdere mensen in de lift zit. Op de heenweg zat ik alleen en op de terugweg met een vriendelijke Bulgaar.

Vitosha mountains

Vitosha mountians: skiën of wandelen

Als je boven aankomt, sta je meteen op de piste. Toen ik hier was, waren er voornamelijk Bulgaarse kinderen aan het lessen. Het is een leuk en gezellig gezicht, er zijn verschillende cafes en restaurants waar je kunt gaan zitten. Zelfs eind maart was het zonnetje heerlijk warm en kon ik zonder jas op het terras zitten. Helaas was ik maar een middagje in het gebied dus had ik geen tijd om te gaan skiën maar het is wel een aanrader! De volgende keer ga ik dat in Bulgarije ben, ga ik zeker skiën! Maar gelukkig kun je hier ook goed wandelen, het leukst is om naar het kapelletje te wandelen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Een leuke optie is ook om helemaal naar beneden te wandelen maar dan moet je wel de hele dag uittrekken.

Vitosha mountains

Praktische informatie Vitosha mountains:

  • Entreekosten: 20 lev voor een retourtje met de lift
  • Openingstijden van de lift: dagelijks van 09:00 tot 16:00 uur. Afhankelijk van het seizoen kunnen de openingstijden veranderen. Vraag dit altijd na voordat ik naar boven gaat!
  • Zorg voor voldoende contanten want in de restaurants op de top kun je niet pinnen.
  • Neem warme kleding mee, t/m half mei ligt er vaak nog sneeuw op de top.

Zou jij naar de Vitosha mountains willen? Ben jij wel eens in Bulgarije geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Bulgarije?

~ Rila klooster

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Vitosha mountains vlakbij Sofia in Bulgarije”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge