Het absolute hoogtepunt van mijn reis naar Bulgarije, was dit klooster. Het Rila klooster in Bulgarije ligt in het binnenland op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad Sofia. Je kunt er een georganiseerde dagtocht naartoe maken maar je kunt ook zelf met een huurauto naar het klooster rijden, dit laatste heb ik gedaan.

Rila klooster

Het binnenland van Bulgarije

Bulgarije is de laatste jaren een steeds populairdere vakantiebestemming geworden. Je kunt hier genieten van het prachtige weer in de zomermaanden rond de Zwarte Zee. Er zijn hier veel mooie badplaatsen en ook bekende feestbestemmingen te vinden. Daarnaast is ook de hoofdstad Sofia populair voor een leuke stedentrip. Maar het binnenland van Bulgarije tussen de Zwarte Zee en Sofia is eigenlijk een onbekend stuk voor velen. Voordat ik een bezoek bracht aan deze regio was het ook voor mij een raadsel. Maar in het binnenland zijn nog veel mooie authentieke plekken te vinden zoals het klooster.

De omgeving

Vanuit Sofia is het ongeveer twee uur rijden naar het Rila klooster, het laatste uur begin je al steeds meer gebergtes te zien en het laatste halfuur rijd je midden door de bergpas. Het is een prachtige slingerende weg door het dal heen, langs de kabbelende rivier. Omdat ik hier half maart was, waren de bomen nog kaal maar ik denk dat het in de lente en zomer met de bomen in bloei, een nog mooie omgeving is. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je moet rijden in de bergen want er zijn flink wat haarspeldbochten en steile stukken op de route. Mocht je dit niet fijn vinden, kun je ook een georganiseerde tour boeken.

Rila klooster
Rila klooster

Rila klooster

De kluizenaar Ivan Rilski, die later Johannes van Rila werd genoemd, vertrok uit het klooster in Frankrijk en nam zijn intrek in het Rilagebergte. Hij kreeg steeds meer volgelingen en toen hij stierf in 946 werd het Rila klooster gesticht. Hij werd voor veel Orthodoxen een heilige en een voorbeeld, zijn graf in het klooster is dan een bedevaartsoord voor veel katholieken. Het huidige bouwwerk stamt niet uit 946, helaas werd het complex grotendeels verwoest door een brand in de 19e eeuw. Het Rila Klooster is in 1833 herbouwd en sinds de jaren ’80 Werelderfgoed.

Rila klooster

In de volksmond wordt het ook wel het klooster met de zebrahuid genoemd. Dat heeft natuurlijk te maken met het kleurrijke uiterlijk van het klooster. Omdat ik hier in de wintermaanden was, waren de bergen van het Rila gebergte bedekt met een laag sneeuw. Dit zorgt voor een prachtig contrast met de kleurrijke versieringen op het klooster.

Rila klooster
Rila klooster

Praktische informatie Rila klooster:

  • Entreekosten van het klooster: gratis
  • Museumkosten: 8 BGN (ongeveer €4 euro)
  • Wees respectvol voor de monniken die hier nog steeds leven, je bent bij hen op bezoek.
  • Het klooster kun je dagelijks bezoeken van 08.30 tot 17 uur. Let op dat het op religieuze dagen niet mogelijk is.
  • Je kunt een georganiseerde tour boeken vanaf €19,99 per persoon.
  • In de laatste bocht voor het klooster kun je gratis parkeren langs de weg. Op de officiële parkeerplaats kost het 4 BGN.

Zou jij het Rila klooster willen bezoeken als je in Bulgarije bent? Welk klooster heb jij wel eens bezocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Bulgarije?

~ Coming soon

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Rila klooster in Bulgarije: hoogtepunt van het binnenland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge