Schotland is een gebied dat steeds vaker bezocht wordt en dat vind ik helemaal terecht. Wij bezochten Schotland als cadeau voor mijn vaders verjaardag, die altijd al eens naar Schotland wilde. Natuurlijk gingen wij zelf ook mee. Tijdens onze dagen daar besloten we een treinrit door Schotland te maken. Dit zodat we dan allemaal konden genieten van de omgeving, ook degene die normaal gesproken rijdt. Nu neem ik jou mee op deze prachtige treinrit van Fort William naar Mallaig.

We beginnen in Fort William, het beginpunt de deze treinrit. In Fort William kun je kiezen, de oude stoomtrein of de “normale” trein. De Jacobite stoomtrein rijdt maar twee keer per dag en is meer dan twee keer zo duur als de Scotrail (“normale”) trein. Wij besloten de normale trein te nemen en ik moet eerlijk zeggen, zelf maakt het mij niet veel uit. Ik heb vooral genoten van de prachtige omgeving en dat kan vanuit allebei de treinen even goed, ze rijden namelijk precies dezelfde route.

Tijdens de 1 uur en 23 minuten durende treinrit kijk je je ogen uit. Het weer was typisch Schots, grauw en regenachtig. Toch kan ik zeggen dat de omgeving echt prachtig was. Misschien lijkt 1 uur en 23 minuten lang, maar voor je het weet ben je er al. Je komt langs prachtige vergezichten en de mooiste meren. Als je geen auto tot je beschikking hebt is dit ook een goede manier om veel van Schotland te zien tijdens jouw vakantie.

Tijdens deze treinrit door Schotland wordt ook een bijzondere brug gepasseerd. Net na de halte  ‘Glenfinnan’ vind je deze bekende brug… Weet jij waarvan? Deze brug kun je herkennen uit de Harry Potter reeks. De brug is terug te zien in ‘Harry Potter en de geheime kamer’, ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’ en in ‘Harry Potter en de vuurbeker’. Voor Harry Potter fans is het dus een gave plek om te bezoeken. Zelf ben ik geen fan maar de brug is toch wel echt gaaf om overheen te denderen met de trein.

Na de mooie treinrit kom je aan in Mallaig, hier heb je genoeg tijd om het kleine havendorpje te bekijken. Let wel goed op, want als je de stoomtrein neemt gaat deze maar één keer per dag terug naar Fort William, dus zorg dat je die niet mist. In het kleine havenstadje kun je even rondlopen en genieten van een lekker kopje koffie of thee. Wij hebben hier zo’n anderhalf uur rond gelopen en hebben toen de trein terug genomen. Wij kozen voor een plek aan de andere kant zodat we nu de omgeving van de andere kant konden zien. Dit zal ik zeker aanraden omdat je anders weer naar hetzelfde landschap kijkt.

Op de terugweg was het ineens opgeklaard en konden we nog meer genieten van de prachtige omgeving. Een andere tip is: geniet met je ogen. Het maken van foto’s vanuit een trein is erg lastig, vanwege het raam dat weerspiegelt en de snelheid van de trein. Baal niet om een mislukte foto maar sla de omgeving en de “foto’s” in je hoofd op. Een treinrit door Schotland is echt een aanrader.

Prijzen van de treinrit (Scotrail)
Volwassen: £14
Kinderen: £7

Prijzen van de treinrit (Jacobite stoomtrein)
Volwassen: £32
Kinderen: £20
Alle prijzen zijn voor een retour. Prijzen kunnen per seizoen verschillen. 
Tickets kunnen bij het loket op Fort William gekocht worden.

Zou jij wel eens met deze trein door Schotland willen rijden? Ben jij al eens in Schotland geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Schotland?

~ Schotland in 15 prachtige foto’s

Meer Verenigd Koninkrijk?

~ 24 uur in London

~ Roman Baths in Bath

18 gedachten over “Prachtige treinrit door Schotland [Fort William – Mallaig]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge