Indonesië is een bijzonder land met zijn ruim 16.000 eilanden, alle eilanden zijn anders en daarom wil ik in dit artikel in gaan op Sumatra. Een eiland dat echt ontzettend mooi is om te bezoeken maar totaal anders dan bijvoorbeeld Bali of Java. Sumatra is namelijk een stuk minder welvarend maar heeft daarentegen wel de meest unieke spots. Sumatra bezoeken is dus echt iets wat ik zou aanraden maar wees wel voorbereid op verschillende met Bali of Java.

sumatra bezoeken

Armoede op Sumatra

Sumatra is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bali een arm eiland. De mensen leven van heel weinig geld en kunnen daardoor helaas minder naar school. Op Sumatra is het gedeelte van de mensen dat Engels spreekt, een stuk minder dan op Bali en Java. Maar desondanks zijn de mensen ontzettend vriendelijk. Zelf was ik bang voor de armoede die we gingen aantreffen maar dat valt reuze mee. Het voordeel is ook weer dat de prijzen enorm laag liggen. Op het platteland zie je wel dat mensen echt van weinig rondkomen. Mensen bedelen over het algemeen niet en op straat kom je ook weinig zwervers tegen.

Hotel tip Bukit Lawang - sumatra bezoeken

Prachtige natuur

Sumatra bezoeken doen de meeste mensen voor de prachtige natuur en dieren. En dat is in mijn ogen ook zeker waar. De natuur is geweldig mooi en nog heel erg puur. Je kunt hier uren door de jungle wandelen zonder een dorp tegen te komen. De mensen in de dorpen kennen elkaar allemaal en zijn bereid elkaar te helpen. Wij bezochten Sumatra in november, dan is de jungle ontzettend groen door het regenseizoen. Gelukkig hebben we maar één echte regenbui gehad tijdens onze dagen op Sumatra. Verder zijn natuurlijk de orang oetans een belangrijke reden om Sumatra te bezoeken. Het is één van de weinige plekken waar je de dieren nog in het wild kunt zien.

Hotel tip Bukit Lawang

Weinig faciliteiten – Sumatra bezoeken

Als je Sumatra gaat bezoeken, dan moet je rekenen op weinig faciliteiten. Een luxe hotel met airco is er amper te vinden. Je moet het doen met een houten hutje midden in de jungle maar dat heeft ook juist zijn charme. Neem dus een goed boek mee en download wat leuke muziek want ook de wifi verbinding hier is over het algemeen slecht. Zelfs een sms versturen duurt soms wel enkele uren. Ik vond het juist heerlijk, zo kom je echt in de vakantie stemming. Het is alleen nadelig dat er ook weinig keuze is qua restaurants. Ieder dorp heeft maar enkele restaurants die eigenlijk gericht zijn op Indonesiërs en onze westerse magen kunnen dat niet altijd aan.

jungle trekking in Bukit Lawang - sumatra bezoeken

Vriendelijke mensen

De mensen op Sumatra zijn ontzettend vriendelijk, er komen niet veel toeristen dus alle toeristen die er zijn vinden ze te gek. Ze helpen je graag en tillen zonder enige moeite jouw bagage naar jouw accommodatie. Verder nemen ze onderweg altijd lekker eten mee zoals dit heerlijke fruit. Hier zie je de jongens van de Jungle Trekking heerlijk fruit voor ons bereiden. Mensen zijn ontzettend hartelijk en bereid je te helpen. We hebben echt veel leuke en lieve mensen ontmoet tijdens onze reis op Sumatra. Het liefst zou ik zo weer naar het eiland reizen.

Zou jij Sumatra bezoeken? Welke tips en informatie wist jij nog niet? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Sumatra?

~ Hotel tip Bukit Lawang

~ Reizen van Medan naar Bukit Lawang

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Sumatra bezoeken: informatie, tips en tricks”

  1. Sumatra lijkt me heel gaaf! Ik ben jaren geleden naar Java en Bali geweest. Toen was Java nog heel ongerept (heb bij de lokale bevolking in huis geslapen tussen de kippen en ’s nachts ratten rond m’n bed), maar Bali al wel heel toeristisch. Dus ik denk dat Sumatra zeker iets voor me is. Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge