Tijdens een bezoekje aan de staat Ontario, kan een bezoek aan de St Jacobs markt niet ontbreken. Deze markt is een boeren- en vlooienmarkt die het hele jaar door rond gehouden wordt. Je kijkt echt je ogen uit tijdens een bezoek aan deze markt. Het was voor mij de eerste keer dat ik op zo’n soort markt was. Het is een plek waar de meeste boeren uit de omgeving komen. Maar ook toeristen zijn van harte welkom.

St Jacobs markt

Hoe kom je er?

De markt vindt plaats in de kleine stad Woolwich, dit is vanaf Toronto ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden. Wij sliepen in de buurt zodat we ’s morgens vroeg richting de markt konden gaan. Vanaf de camping, Green Acre Park, waar wij verbleven is de markt maar 6 minuten rijden.

Er is een groot parkeerterrein om te kunnen parkeren. Let er wel op dat deze vanaf het middaguur erg druk wordt. Het kan zijn dat je dus geen plekje kunt vinden. Je kunt hier overigens geheel gratis parkeren.

Wanneer is de boerenmarkt er?

Het is wel belangrijk om je bezoek aan de St Jacobs markt goed te plannen. De markt is er namelijk alleen maar op donderdag en zaterdag van 07:00 tot 15:30. Een bezoek aan de markt kun je dus niet heel spontaan doen want het moet wel binnen deze tijden. Verder is het verstandig om vroeg op de dag te gaan want vanaf het middaguur wordt het steeds drukker. Wij waren hier rond 10/11 uur ’s morgens en dat was een goed moment. Het kan verstandig zijn om van te voren even de website te checken of ze daadwerkelijk open zijn.

St Jacobs markt
Excuses er zat een druppel op mijn lens.

St Jacobs boerenmarkt

De boerenmarkt werd in 1975 opgericht door acht lokale boeren, die graag een markt misten om te handelen. De boeren hebben de markt ook nog veertig jaar beheert, na de oprichting. Het begon al een markt met tenten buiten waar je verschillende dieren en boerderij producten kon kopen. Later groeiden de markt en momenteel komen er ruim 1 miljoen bezoekers op de markt af, ieder jaar. Het is heel bijzonder om zo’n grote markt mee te maken. Er zijn zalen waar koeien, paarden en andere dieren worden geveild. Het dier wordt binnengebracht en mensen bieden doordat het dier verkocht is. Dit gedeelte is overigens lastig te vinden voor toeristen en het wordt ook niet gewaardeerd als je hier bent.

Vlooienmarkt

Nadat het ontzettend goed ging met de boerenmarkt kwam er ook een vlooienmarkt bij. Deze bevindt zich in het Peddler’s Village gebouw en kent momenteel zo’n 150 verkopers. Je kunt hier leuke lokale producten kopen zoals hoeden, sleutelhangers en sloffen. De producten die je hier kunt kopen lopen enorm uit een. Verder heb je in dit gedeelte ook nog een voedsel gedeelte van te markt. Hier kun je lokale delicatessen kopen, leuk om eens te proeven.

Mennonieten & Amish

Bijzonder aan de St Jacobs markt is dat hier veel Mennonieten komen. Dit zijn gelovigen uit Ontario die een bijzondere klederdracht hebben. Hierdoor zijn de Mennonieten erg kenmerkend. Verder wordt de markt ook bezocht door de Amish. Die wij Nederlanders voornamelijk kennen van de serie “Breaking Amish”. Het is bijzonder om deze gelovigen rond te zien lopen op de St Jacobs markt. Belangrijk is natuurlijk wel dat je hen respecteert. Maar zelf vond ik vooral de markt de moeite waard en is het bekijken van mensen in klederdracht niet de hoofdreden om de markt te bezoeken.

Zou jij de St Jacobs markt willen bezoeken? Ben jij wel eens op zo’n bijzondere markt geweest? Laat het ons weten in de reactie!

Meer Canada?

~ Rondreis door Oost-Canada

~ Fijne campings om te verblijven

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “St Jacobs markt: boerenmarkt in Canada [fantastisch]”

  1. Als ik hier zou zijn, zou ik zeker heen gaan, ik ben dol op markten, zo heb je ook zo een prachtige markt in Seattle, de vis markt. Ik ben wel in Canada geweest, maar niet in Ontario.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge