Inmiddels ben ik meerdere keren in Kroatië geweest en ben ik iedere keer weer onder de indruk van dit mooie land. Zo ook de regio waar we het vandaag over gaan hebben, namelijk de regio van Šibenik tot en met de grens met Bosnië. Een unieke regio waar je maar weinig over hoort maar waar je naar mening wel zeker naartoe moet gaan. Dus lees en kijk mee naar dit gebied in Kroatië.

Šibenik

Tussen Zadar en Split

Voor een vakantie in Kroatië zou ik het sowieso aanrader om gebruik te maken van een huurauto. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om veel verschillende plekken te bezoeken. Kroatië heeft namelijk een mooie mix van natuur en steden. Om alles te kunnen bezoeken en overal van te kunnen genieten, is een auto hebben echt essentieel. Je kunt natuurlijk ook met je eigen auto vanuit Nederland komen. De regio tussen Zadar en Split is vaak een regio die wordt overgeslagen maar ik begrijp niet waarom. Er is namelijk veel moois te zien en doen. Dus mijn tip, blijf hier zeker een aantal dagen!

Šibenik

Šibenik

Als je aan Kroatië denkt, denk je vaak meteen aan Split of Dubrovnik maar er zijn meer mooie en unieke steden te vinden in het land. Eén van mijn favorieten is de stad Šibenik, aan de Adriatische kust tussen Zadar en Split gelegen. Dit komt mede doordat dit de oudste stad van heel Kroatië is die door de Kroaten zelf is gesticht. Alle andere steden zijn door de Romeinen en Grieken, dus dit is een bijzondere stad. Het absolute hoogtepunt van de stad is de St. Jakob Kathedraal die uit de 15e eeuw stamt en al jaren op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De kathedraal is zo uniek doordat er geen enkele spijker of hout gebruikt is, de kathedraal bestaat puur uit steen. Verder is het een fijne stad om doorheen te wandelen omdat het grootste gedeelte van het centrum autovrij is. Ook leuk is om één van de vier forten; Barone, St. Nikola, St. Mihovil en St. Ivan, te bezoeken die rond de stad liggen.

Šibenik
Šibenik
Šibenik

Cetina river springs

Dan een prachtige plek tegen de grens met Bosnië die je absoluut moet bezoeken. De Cetina river springs, de naam zegt het al maar dit is de bron van de Cetina river. Een rivier van 105 kilometer lang die vlakbij de grens met Bosnië ontspringt en in de Adriatische Zee bij Omis eindigt. Het beginpunt van de rivier is spectaculair. Doordat de rivier in een Karst gesteente ontspringt is het water helderblauw, bijna richting groen. Het water komt diep uit de aardbodem, hierdoor is het enorm koud. Alleen echte diehards zullen hier een duik in nemen. De omgeving en de kleur van het water deed mij erg denken aan de cenotes die je in Mexico kunt vinden. De Cetina River springs zijn geheel gratis te bezoeken. Wees jezelf ervan bewust dat hier verder niks te vinden is qua winkeltjes of restaurants. Dus zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt.

Ben jij wel eens in deze regio in Kroatië geweest? Heb jij Šibenik wel eens bezocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Kroatië?

~ Bezoek het mooie Nin

~ Wandelen in Paklenica

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Bezoek Šibenik en de Cetina rivier springs in Kroatië”

  1. Bezoek Šibenik en de Cetina rivier springs in Kroatië
    Rivers are the primary and only natural freshwater source for spring has been a popular tourist destination since the Middle Ages when it was a religious center, according to Vlade Divjak. And now it serves as a major spring attraction throughout the island.
    On September 25, 2016, thousands from around the world gathered for one final event — this time at Hvalšte on Lake Ston, a series of three natural water sources located in the region. The main attraction of this spectacular tour package is the four-day hike on this beautiful river with its unusual and interesting rock formation.
    The river springs above its natural bed. A stream in its narrow valley runs for a few hundred meters and then flows into an outlet that opens up into an impressive cascade. This natural phenomenon, known as the “sump” (the Latin word for dam), can be seen several times all year round at that location. Every autumn and winter the same phenomena takes place but it is difficult for us tourists to witness it thanks to the lack of sun and calm nature. So there has been the need…
    Nia Hayes – ShunCy onlangs geplaatst…How to grow red beansMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge