De Plitvicemeren zijn volgens velen het hoogtepunt van Kroatië en ook ik ben het daar mee eens. Van te voren was ik een beetje sceptisch omdat ik bang was voor drukte en dat de meren niet zo blauw/groen waren zoals op alle Instagram foto’s. Maar eenmaal aangekomen bij de meren was ik meteen enthousiast en begreep ik goed waarom iedereen hier zo enthousiast over is.

Plitvicemeren
Plitvicemeren

Slaap vlakbij de meren

De belangrijkste tip die ik voor een bezoek aan de meren heb, is overnacht in de buurt. Wij verbleven bij een hotel op maar één minuut rijden vanaf de ingang. Zo kun je ’s morgens meteen bij de ingang zijn en zonder al te veel gedoe naar binnen. Pansion Petar is dan een goede optie! Wat later op de dag, vanaf 11:00 uur staat het helemaal vast om de parkeerplaats op te gaan. Je wilt dus het liefst voor die tijd aanwezig zijn op het park.

Plitvicemeren

Ga vroeg

Zeker in het hoogseizoen kan het ontzettend druk zijn, mijn advies is daarom. Ga vroeg! Wij waren om 07:00 stipt bij de ingang en het was ontzettend rustig. Zo kun je op het begin van je route echt optimaal genieten van de mooie natuur zonder veel andere toeristen om je heen. Het is misschien even bikkelen om zo vroeg naar het park te gaan, maar de rust is het meer dan waard. Afhankelijk van de route die je gaat doen, wordt het uiteraard wel steeds drukker op de route.

Twijfel je tussen de Plitvice meren en de Krka watervallen? Lees hier alles over in de blog van Bianca!

Plitvicemeren

Het ontstaan van de meren

De mooie meren zijn ontstaan door de Korana rivier is door erosie en afzetting dit unieke landschap heeft gevormd. Doordat het water uit de bergen van Kroatië hier naartoe stroomt en de bodem van Travertijn is, een kalksteen. Ontstaat deze unieke helder blauwe bijna groene kleur van de meren. Dit proces is al duizenden jaren aan de gang en heeft daardoor meerdere dammen gevormd. In totaal bestaat het Nationaal Park Plitvicemeren uit 16 meren met verspreidt over het hele park 90 watervallen. Ook de omgeving van de meren is indrukwekkend want in de bossen rondom de meren bevinden zich veel wilde dieren zoals wolven, beren en roofvogels.

Plitvicemeren

Route H

Start bij Entrance 1 > wandel naar P3 > boot naar P2 > wandel naar St 4 > treintje naar St2 > loop terug naar Entrance 1. De route is 9 kilometer en duurt ongeveer 4 tot 6 uur.

Plitvicemeren

Wij hebben ervoor gekozen om route H te gaan doen. Zo krijg je namelijk wat mee van de beneden meren, de boven meren en het grote Kozjak meer. Je begint bij de beneden meren, deze zijn met elkaar verbonden door bruggetjes en mooie wandelpaden. Het is hier rustig en de meren in dit gedeelte zijn maar maximaal 50 centimeter diep en daardoor helder blauw. Een goede plek dus om de wandeling te beginnen.

Het Kozjak meer, het leukst is om hier met de boot overheen te varen. Je kunt in 15 minuten van de ene naar de andere kant van het meer varen en de kosten zitten inbegrepen bij je entreeticket.

Na het meer kom je in de boven meren, waar vooral veel grote meren en watervallen te vinden zijn. Ook hier zijn veel loopbruggen te vinden maar de meren zijn een stuk dieper. Dit is ook een gedeelte dat over het algemeen drukker is. Het is de combinatie van de beide gedeeltes die het mooi maakt. Hier vind je diepere meren met een ander soort heldere meer groene kleur.

Praktische informatie Plitvicemeren:

  • Kosten: in het laagseizoen 80 HRK per volwassenen, 35 HRK per kind. In het hoogseizoen 300 HRK per volwassenen, 120 HRK per kind.
  • Openingstijden in het laagseizoen: dagelijks van 08:00 t/m 16:00 uur en in het hoogseizoen van 07:00 t/m 20:00 uur.
  • Koop van te voren tickets online zodat je de rij bij de kassa kunt overslaan.

Ben jij wel eens bij de Plitvicemeren geweest? Wat vond jij van het nationale park? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Kroatië?

~ Slapen bij de meren

~ Dagje naar de stad Nin

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Plitvicemeren: de beste tips en tricks voor deze highlight”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge