Mijzelf uitdagen was het doel van dit avontuur. Om jezelf uit te dagen moet je nieuwe dingen doen en je grenzen proberen te verleggen. Tijdens deze trip ging ik alleen op pad, ik heb wel eens eerder alleen gereisd maar sliep dan altijd in een accommodatie. Nu was de uitdaging om in mijn eentje te overnachten in de buitenlucht. Maar waar doe je dat dan precies? In Nederland is wildkamperen verboden. Wel is er een uitzondering, bij paalkampeerplaatsen mag je kamperen. Hier zitten uiteraard reglementen aan, je moet binnen 10 meter van deze paal slapen met jouw tent/bivak. Er mogen maar 3 tenten staan per paal en er mag geen open vuur worden gestookt. Je mag er maar 72 uur kamperen en je moet je afval opruimen. Meer info over de paalkampeerplaatsen vind je hier.

Paalkampeerplaatsen

Ik had mijzelf voorgenomen om richting de Biesbosch te gaan, bij welke kampeerpaal zou ik later nog wel zien. Met mijn tas ingepakt (wil je meer weten over wat je meeneemt kijk dan bij reislijstjes wildkamperen) stapte ik op de mountainbike. Onderweg richting Noord-Brabant fietste ik door Rotterdam. Hierbij ben ik over de Erasmusbrug gefietst wat ik nog nooit eerder had gedaan, nieuwe dingen Check. Vervolgens reed ik langs de Kuip door Sliedrecht richting Gorinchem. Hier heb ik mijn avondeten gemaakt. Mijn avondeten was Adventure food, gedroogd eten dat alleen met kokend water een heerlijke maaltijd wordt. Van het water dat ik over heb maak ik thee, deze warmte houdt de machine (mij) op gang.

Paalkampeerplaatsen

Geen plek, dus door!

Bij Gorinchem over de brug Noord-Brabant in. Hier werd de natuur steeds mooier. Toen ik bij de Biesbosch aankwam bleek dat er al 3 tenten stonden bij de eerste paalkampeerplaats. Ik kon dus door naar een andere plek. Inderdaad ik hoor je denken, balen! Maar dat hoort juist bij de uitdaging en maakt het juist een waardevoller avontuur als je later je plekje hebt om te slapen. Onderweg naar mijn nieuwe slaapplek ging de zon al onder toen ik nog 16 km moest fietsen, wat prachtig was om te zien.

Paalkampeerplaatsen

Op het moment dat het donker was kwam ik aan bij mijn slaapplaats. In het donker heb ik snel een slaapplaats opgebouwd van mijn zeil. Deze moet laag zijn zodat jij je lichaamswarmte kan behouden en ook moet deze bivak je beschermen tegen wind en regen. Omdat het donker was had ik geen rekening gehouden met de windrichting. ’s Nachts ging het harder waaien en waaide de koude wind in mijn bivak. Weer wat geleerd. Wel was de bivak laag en beschermend voor de regen. Als je jezelf uitdaagt is het niet de altijd comfortabel, maar de beleving is extra groot.

Paalkamperen

Dag 2

De volgende morgen ben ik begonnen met een ontbijtje aan het water om vervolgens weer op de fiets te stappen en verschillende toeristische hoogtepunten van Nederland te bezoeken. Vanuit de overnachting bij Avelingen ben ik op de fiets gestapt richting Kinderdijk. Eenmaal in Kinderdijk aangekomen vond ik het best rustig. Toen ik door het dorp heen was gereden kwam ik bij een parkeerplaats waar het wel druk was. Hier stond een twintigtal bussen. Ik reed verder en kwam bij de molenroute. Hierbij waren meer dan genoeg mensen te zien. De molenroute ben ik uit gefietst. Waarbij ik de vele molens van Kinderdijk heb kunnen bekijken, toch best mooi en bijzonder je eigen land.

Alblasserwaard

Na Kinderdijk heb ik in Oud-Alblas een fluisterboot gehuurd, dit kan bij De Krom. Ik ben gaan varen richting Bleskensgraaf (Wie kent het niet?) Over de Alblas varende kwam ik langs mooie huizen, oude molens en prachtige natuur. Net voorbij Bleskensgraaf heb ik nog een kopje thee gemaakt en ben ik weer terug gaan varen.

Teruggekomen bij de bootverhuur ben ik weer gaan fietsen richting huis. Onderweg naar huis ben ik langs mijn zusje gefietst waar mijn opa en oma op bezoek waren. Tijdens dit avontuur heb ik veel nieuwe ervaringen opgedaan, mijn grenzen verlegd en dat samen geeft mij grote voldoening! Jezelf uitdaging is soms zwaar maar uiteindelijk levert het meer op! De grote afstand die ik te fiets heb afgelegd met bepakking was pittig maar was het zeker waard. Een overzicht van de route hieronder:

Totaal aantal gefietste kilometers: 217 km

Disclaimer: De rechten van deze foto’s behoren niet tot GlobeGirl. De rechten behoren tot Tom, de gastblogger van dit blogbericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.

Zou jij gebruik maken van paalkampeerplaatsen? Heb jij wel eens in de open lucht geslapen? Laat het ons weten in de reacties!


Guy’s Choice van deze maand is geschreven door Tom:

Tom is het liefst constant actief. Van kajakken tot mountainbiken en van abseilen tot survivallen, hij vindt het allemaal geweldig. Bovenaan zijn bucketlist staat Alaska, daar wilt hij maar al te graag naartoe. Hij gaat nooit op pad zonder zijn spork, want die komt altijd goed van pas. Deze gymdocent is het liefst gewoon buiten te vinden. Ze noemen hem daarom ook wel een Tom Outdoor!


Meer Nederland?

~Ontdek Laag Holland vanuit de Graft

~Een tof hotel in Groningen

~Tulpenroute Flevoland

43 gedachten over “Paalkampeerplaatsen: Op een uitdagend avontuur in eigen land”

 1. Wow, wat gaaf! Nog nooit gehoord van paalkampeerplaatsen! Ik heb vroeg een keer met een jongerenreis naar Israël in de woestijn geslapen. Soms eng, maar ook machtig (en erg koud ’s nachts!). Je fantasie kan dan op de loop gaan met je. We hoorden de hele nacht wolven en op een gegeven moment dachten we ook dat ze bij ons waren. Bleek achteraf een wapperend plastic tasje te zijn! Het zijn wel ervaringen die je nooit meer vergeet!

  1. Herkenbaar! Als je op zulke momenten met een groep ben, kan je elkaar helemaal gek maken. Haha een plastic tasje, het levert inderdaad wel geweldig herinneringen op.

  1. Maar juist van zo’n avontuur ga je je eigen bed meer waarderen. Ook een van de redenen waarom ik het doe. Het waarderen van de luxe thuis die wij hebben in deze moderne westerse wereld

 2. Wat een gave ervaring om mee te maken. Misschien is dit er ook eentje voor op mijn Bucket list – keer alleen slapen in de buitenlucht. Maar vind het als vrouwzijnde dan toch een beetje eng.

 3. Wat een superstoer avontuur Gabriëlle! Ik had echt nog nooit van dei paalkampeerplaatsen gehoord, maar vind het erg handig te weten dat ze bestaan. Balen dat de eerste plaats al vol was, het loont dus wel om op tijd te komen. 🙂 Goed om te weten.

  1. Precies! Ik ben zelf niet geweest, het is een gastblog van Tom, mijn broer. Ik zou graag eens met hem meegaan, in mijn eentje lijkt het me niks. Inderdaad, op tijd komen loont zeker 😉

 4. Weer iets geleerd. Nooit geweten dat je hier gratis zo mogen overnachten. Waarschijnlijk zou ik er zo voorbij gelopen zijn. Jammer dat je in het donker je slaapplek moest maken. Dat maakt het altijd net wat moeilijker. Wel mooi dat je het hier in Brabant zo mooi vond. De Biesbosch is inderdaad een prachtig natuur gebied waar je ook vele dieren kan spotten.

  1. Zo leer je nog eens wat, altijd leuk! Inderdaad het is iets waar je normaal gewoon voorbij zou lopen, tenzij je er een tentje ziet staan. Bradant is prachtig en de Biesbosch helemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge