Tijdens onze stedentrip naar Basel in Zwitserland kwamen wij er al snel achter dat de omgeving ontzettend veel te bieden heeft. Na wat speurwerk op Google Maps kwamen wij erachter dat er bij de laatste halte van de tram een ruïne was, namelijk Leymen ruïne of ook wel Burg Landskron (Oberelsass) genoemd. Toen we tijd over hadden na het ontdekken van de stad gingen we op pad en de ruïne en de omgeving bleken prachtig te zijn!

leymen ruïne

Met de tram naar Leymen station

Hoewel Basel natuurlijk Zwitserland is, ligt Leymen in Frankrijk. Heel bijzonder dus om met de tram over de grens te rijden. Met de gele 10 tram ga je in de richting van Rodersdorf, wat wel weer in Zwitserland ligt. Alleen station Leymen ligt in Frankrijk. Het is een lange rit vanuit het centrum van de stad maar zeker de moeite waard. Je ziet dat het steeds rustiger wordt en om een gegeven monument verlaat je de stad en kom je op het Zwitserse platteland terecht. De tramrit zelf geeft je al steeds meer indruk van de omgeving van Basel.

leymen ruïne
leymen ruïne

Wandelen naar Leymen ruïne

Wanneer je aankomt op het station heb je aan één kant alleen maar weilanden en het dorp liggen en aan de andere kant zie je een heuvel met daarop bos. Boven op deze heuvel ligt de Leymen ruïne, het is erg makkelijk om hier naartoe te wandelen. Vanaf het station ligt er een klein paadje door het weiland naar het begin van het bos. Eenmaal in het bos loopt er een kronkelend steil paadje omhoog naar de ruïne, na ongeveer vijf minuten lopen kun je de ruïne al zien liggen. Het is een prachtige wandeling, die je door de mooie natuur van Frankrijk/Zwitserland brengt.

De ruïne

Het kasteel dateert uit de 11e eeuw en is daarmee extreem oud. Het grootste gedeelte van de buitenmuren staat nog en dat biedt veel mogelijkheden. Je kunt je meteen voorstellen hoe het hier eeuwen geleden geweest moet zijn. In de omgeving van de ruïne spelen veel lokale kinderen en dat vind ik niet vreemd. De omgeving heeft veel sfeer en de ruïne vormt een belangrijk punt in de hele omgeving. Je kunt door een aantal ruimtes nog heen lopen en vind op verschillende bordjes informatie (in het Frans) over de geschiedenis van deze plek. Het leukst vond ik zelf om naar het hoogste punt te klimmen en daar te genieten van het uitzicht.

leymen ruïne

Uitzicht vanaf boven

Helemaal boven op het voormalige kasteel heb je een geweldig uitzicht. De omgeving is werkelijk prachtig! Je staat bijna op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland maar de omgeving is aan beide kanten mooi. Het glooiende landschap met prachtige authentieke gebouwen en mooie natuur. Vanaf het hoogste punt van de ruïne heb je hierover een mooi uitzicht. Doordat het een onontdekte plek is, Leymen ruïne, waren wij hier helemaal alleen en konden daardoor echt optimaal genieten van de mooie omgeving.

Praktische informatie over Leymen ruïne:

  • Met de Basel CityCard kun je gratis naar het station Leymen rijden met de tram.
  • Vanaf station Leymen loop je via het bospad de heuvel op en kom je na 15 tot 20 minuten wandelen bij het kasteel uit.
  • Let er wel op dat de tram hier niet geregeld komt dus zorg dat je op een goed moment terugkeert zodat je niet lang op de tram terug naar de stad hoeft te wachten.
  • Het duurt ongeveer 45-60 minuten om hier te komen vanuit de stad, afhankelijk van jouw locatie in Basel.

Zou jij de Leymen ruïne ook bezoeken als je in Basel bent? Vind jij ruïnes ook altijd zo indrukwekkend? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zwitserland?

~ Wat te doen in Basel

– Praktische informatie Basel

~ Hotel tip in Basel

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Leymen ruïne: prachtige ontdekking net buiten Basel”

  1. Ik kom vaak in Zwitserland maar tot nu toe gebruik ik Basel alleen als overstapstation naar mijn bestemming ergens diep in Zwitserland. Wie weet toch eens verandering in brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge