Delft is een prachtige stad om te bezoeken als stedentrip in eigen land. Een leuk idee om dan te gaan doen is de kerktoren in Delft beklimmen. De Nieuwe Kerk is namelijk te bezoeken maar ook te beklimmen. Ik heb dit inmiddels twee keer gedaan en het is echt een aanrader in de historische stad Delft.

Na de dom, de hoogste kerktoren van Nederland

De toren van de Dom in Utrecht is 112 meter, de toren van de Nieuwe Kerk in Delft 108 meter hoog. Dat scheelt dus enorm weinig en daarmee is de Nieuwe Kerk, na de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland. Een bijzondere uitdaging dus om deze te gaan beklimmen. Bij de Nieuwe Kerk heb je drie verschillende niveaus waarop je kunt genieten van het uitzicht. Uiteraard is het uitzicht het mooist vanaf het bovenste niveau maar op het middelste niveau, kun je op een heldere dag bijna alles zien, wat je bovenin ook kunt zien.

De authentieke trappen

In veel kerktorens hebben ze de authentieke trappen vervangen voor gangbare trappen voor de bezoekers. Dit hebben ze in de Nieuwe Kerk in Delft niet gedaan. Hierdoor wandel je nog over de eeuwenoude trappen. Beneden begint de trap van steen en later, gaat het over in hout en zijn het open treden. Dit is een stuk beter opletten waar je staat en zeker als je tegenliggers moet passeren, is het soms een uitdaging. Maar gelukkig zit er wel een maximaal aantal personen aan het beklimmen van de toren. Het kan dus zijn dat je beneden zult moeten wachten totdat het stoplicht op groen springt.

Kerktoren in Delft beklimmen

Het uitzicht ~ de kerktoren in Delft beklimmen

Het leuke is natuurlijk ook dat Delft een prachtige ligging heeft midden in de Randstad. Met helder weer kun je Den Haag, Rotterdam en zelfs Antwerpen zien liggen. Maar dichterbij kun je ook genieten van de markt op het plein, de authentieke grachtenpanden en de gezellige inwoners van de stad. Vanaf boven kun je heerlijk naar beneden kijken, naar de mensen die passeren. Verder kun je ook bovenin helemaal beseffen dat het bizar is dat ze dit soort hoge torens konden bouwen in de 14e eeuw.

Wat nog meer te doen in Delft?

Naast de kerktoren in Delft beklimmen, heeft de stad nog veel meer moois te bieden. Een gezellige plek om te bezoeken is de Beestenmarkt, hier kun je elk moment van de dag genieten van de Delftse gezelligheid. Daarnaast is het maken van een rondvaarttocht door de grachten ook een aanrader, in het centrum alleen al zijn er 150 bruggen dus het is een leuk uitje. Ben je op zoek naar historie en cultuur? Ga dan naar het Prinsenhof, de plek waar Willem van Oranje is neergeschoten door Balthasar Gerards.

Zou jij de kerktoren in Delft beklimmen? Heb jij last van hoogtevrees? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Delft?

~ Fietsen in de omgeving van Delft

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Kerktoren in Delft beklimmen: de Nieuwe Kerk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge