Praag is al jaren een populaire stad voor een stedentrip maar helaas is dat voor veel mensen de grens van Tsjechië en kijken ze niet verder dan Praag. Echter is Tsjechië echt een geweldig mooi land en daarover vertel ik vandaag over twee mooie plekken die je vlakbij Praag kunt ontdekken. En zo kun je meteen verliefd worden op de natuur en kastelen van Tsjechië. Kasteel Karlstein en Velka Amerika, op maar 40 minuten rijden van het centrum van Praag.

Kasteel Karlstein en Velka Amerika

Een leuke rit vanuit Praag

Zoals hierboven vermeld is het ongeveer 40 minuten rijden vanuit Praag. Afhankelijk van jouw begin locatie in Praag, is het eerste stukje van de route druk maar vervolgens kom je al snel op de ringwegen terecht. Het is een route waarop je maar een klein stukje op de snelweg zit en vervolgens lange tijd op mooie slingerende binnenwegen. Naar mijn mening een mooie route met onderweg verschillende punten waarop je Praag ziet liggen.

Wil je mij bedanken voor alle gratis blogs en tips? Dat kan door middel van een lekker kopje thee!

Kasteel Karlstein en Velka Amerika

Kasteel Karlstein

Kasteel Karlstein, of Hrad Karlštejn in het Tsjechisch, is een prachtig imposant kasteel op de heuvels in de midden Bohemen. Het kasteel is met name bekend om de zestig meter hoge toren die je van ver al kunt zien. De bouwstijl van het kasteel is Gotisch, met de kenmerkende spitsborgen, raamopeningen en gewelven. In 1348 werd het Karlstein gebouwd in opdracht van Karel IV, die toen koning van de Bohemen was. Het kasteel was bedoeld om de mooie kroonjuwelen, staatschatten en andere rijkdommen te bewaren.

Wanneer je parkeert op de parkeerplaats heb je nog geen idee van het kasteel. Maar al snel wanneer je de dorpsstraat betreedt zie je Karlstein boven alles uittorenen. Het is een wandeling van twee kilometer de berg op, wees hier op voorbereid. Je kunt de binnenkant van het kasteel alleen bezoeken met een gids. Onderaan het artikel alle informatie over de kosten hiervan.

Kasteel Karlstein en Velka Amerika

Velka Amerika

De steengroeve Velká Amerika is een gedeeltelijk overstroomde steengroeve, in het kalkgebergte. De kalkstenen zijn erg licht van kleur en daardoor is ook het water in de steengroeve, helder blauw bijna groen. Je kunt de verlaten steengroeve niet bezoeken maar je kunt wel een wandeling om de Tsjechische Grand Canyon maken. De bijnaam snap ik meteen wanneer we hier aankomen, wat een imposante plek. Het is verboden om af te dalen in de steengroeve, toch zijn er helaas mensen die dit doen en gaan duiken in het water. Doe dit absoluut niet na! Door de lichte kleur van het kalksteen in combinatie met het helderblauwe water is dit een populaire film locatie, maar ook voor Wie is de Mol? in 2021 is de locatie gebruikt.

Combinatie van Kasteel Karlstein en Velka Amerika

Als je een enthousiaste wandelaar bent, kun je ook de combinatie van het kasteel en de steengroeve lopend doen. Dat betekent dat je de auto parkeer bij de Parking Karlstein en vanuit daar twee kilometer naar het kasteel wandelt. Eenmaal aangekomen kun je het kasteel bewonderen en kun je vervolgens vier kilometer verder lopen via de rode route. Na vier kilometer door de bossen en over akkers wandelen kom je aan bij Velka Amerika, de steengroeve. Vervolgens wandel je dezelfde vier kilometer terug en kom je bij het kasteel. Dan is het nog een kwestie van de laatste twee kilometer naar de parkeerplaats.

Een andere optie, dit hebben wij gedaan, is wandelen naar het kasteel en vervolgens de auto pakken. Je moet sowieso twee kilometer naar het kasteel wandelen. Daarna hebben wij de auto genomen, wees alert want je mag het centrum van het dorp Karlstein niet door tussen 9 en 19 uur. Je moet dus de route via Morina nemen, dit duurt ongeveer 15 minuten.

Kasteel Karlstein en Velka Amerika

Praktische informatie:

  • Entree kasteel is alleen mogelijk met gids, er zijn hiervoor drie verschillende opties.
  • Basis tour outside: Je hebt een basis tour waarbij je voornamelijk kunt genieten van het uitzicht, deze kost 190 CZK per persoon. De basis tour duurt 40 minuten.
  • Basis tour inside: Dan heb je de basis tour van de binnenkant, waarbij vooral gefocust is op het imperium van Karel IV, dit duurt 50 minuten en kost 250 CZK. Bij allebei de basis tours is het verboden om foto’s te maken.
  • Exclusive tour: Dan heb je de uitgebreide exclusieve tour van 100 minuten voor 550 CZK per persoon, hierbij mag je wel foto’s maken.
  • Parkeerkosten bij het kasteel zijn 100 CZK per dag. Je moet dit in muntgeld in de automaat gooien dus zorg voor volgende muntgeld.
  • Velka Amerika steengroeve is gratis te bezoeken. De parkeerplaats is ook gratis. Let wel op: de parkeerplaats is klein en krap dus wees voorzichtig met parkeren of kom vroeg op de dag.

Zou jij Kasteel Karlstein en Velka Amerika ook willen bezoeken als je in Tsjechië bent? Zou jij gaan wandelen tussen de twee locaties? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Tsjechië?

~ Wat te doen in Praag?

~ Praktische informatie Praag

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Kasteel Karlstein en Velka Amerika: ontdek Tsjechië”

  1. Ik ben verschillende keren in Tsjechië geweest, maar het is inmiddels wel alweer een jaartje of tien geleden dus wat dat betreft zou ik best weer een keertje die kant op willen gaan en ja, dat kasteel zou ik dan zeker willen bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge