In Hoi An kun je een geweldige kookles volgen en dat hebben wij ook zeker gedaan. De Vietnamese keuken is voor ons één van onze lievelingskeukens ter wereld. Een echte Hoi An cooking class mocht daarom niet ontbreken. Via VM Travel hebben we deze te gekke middag beleeft. Samen met mijn broer en zijn vriendin gingen we met zijn vieren op pad met onze gids Ty. We bezoeken Hoi An tijdens het regenseizoen maar gelukkig hebben we daar niet veel last van, want we hebben een stralende dag uitgekozen.


Fietstocht over de markt
Nadat we worden opgehaald door onze gids, fietsen we naar de lokale markt. ’s Morgens is het hier een drukte van jewelste en kopen alle locals hier hun ingrediënten voor tijdens het koken. Omdat wij de tour ’s middags hebben, is het iets rustiger op de markt. Maar van Ty leren we alles over de lokale specerijen en hoe de lokale gerechten allemaal worden bereid. We leren veel en worden ook een stuk wijzer over verschillende groentes en andere ingrediënten die wij totaal niet kennen. Vervolgens gaan we op de fiets naar de Hoi An Tra Que vegetable village. Het is ongeveer 15 tot 20 minuten fietsen en onderweg passeren we de meest mooie plekken van Vietnam.



Hoi An Tra Que vegetable village
Als we aankomen neemt onze gids Ty ons mee naar de gedeelte moestuinen. Het is een grote gezamenlijke tuin tussen alle huizen en boerderijen in. Ty vertelt ons van alles over de groente en specerijen en we mogen veel ook ruiken en/of proeven. Tijdens de rondleiding krijgen we een typisch Vietnamese rijsthoed op, dat is ook wel nodig want de zon brandt flink. Nadat we de rondleiding over de moestuin hebben gehad is het tijd voor een beetje ontspanning, we krijgen een voetmassage. We genieten enorm van de lekkere massage en ondertussen bereiden Ty en haar man Tri de kookles voor.




Koken en dineren
Nadat we een lekkere voetmassage hebben gehad, is het tijd om te werken. We beginnen met het leren maken van verschillende vormen van decoratie met eten. Zo maken we een roos van een tomatenschil en van een wortel maken we een tulp. We beheersen de fijne motoriek niet allemaal even goed dus sommige resultaten zijn mooier dan anderen. Vervolgens gaan we door met het maken van de echte Hoi An loempia´s. Het vouwen van de loempia´s is in het begin een beetje lastig maar gaat al snel goed. We hebben deze loempia´s zelfs met kerst thuis nagemaakt, erg leuk om te doen. Verder maken we een lekkere pannenkoek en een groene papaja salade. Langzaam wordt het donker en gaan we beginnen met het echte koken, op het fornuis. Ty laat ons heel stoer zien hoe het moet en wij doen het na. Het is een geweldige ervaring, ergens midden in Vietnam. We krijgen aan het eind van Ty allemaal de recepten mee die we vandaag hebben gemaakt. Zodat we de recepten altijd thuis nog eens na kunnen maken.



Zou jij de Hoi An kookles ook willen doen? Zijn jullie ook gek op de Vietnamese keuken? Laat het ons weten in de reacties!
Meer Vietnam?
Ik ben dol op Scandinavië en ook de Caraïben zijn gewild. Zonder mijn camera ga ik nooit op reis en ook mijn notitieboekje neem ik altijd mee. Prachtig is het om mijn Aardrijkskundige kennis met de wereld te delen. Wintersport is mijn favoriete vakantie van het jaar, heerlijk. Mijn lievelingseten? Saté! Bovenaan mijn bucketlist staat momenteel Zuid-Afrika, gevolgd door Jordanië. Door mijn reis naar de Noordkaap werd ik verliefd op de wereld.