Bij een stedentrip naar Kopenhagen denk je misschien niet meteen aan een prachtig idyllisch eiland waar je alle rust en ruimte die Scandinavië rijk is kunt ervaren. Maar niets in minder waar want het Zweedse eiland Hven kun je vanuit Kopenhagen eenvoudig bezoeken. De Denen noemen het eiland Ven en de Zweden Hven. Vandaag vertel ik er alles over!

De tocht naar het eiland Hven

Vanuit Zweden

Vanuit Helsingborg in Zweden kun je naar het eiland varen, de boottocht duurt ongeveer 45 minuten. Het is namelijk niet alleen een leuk uitje vanuit Denemarken maar ook vanuit Zuid-Zweden. Je kunt genieten van de mooie omgeving en gebruik maken van het kleine winkeltje met eten en drinken aan boord. Maar je kunt ook van te voren een ontbijt, lunch of snack bestellen tijdens het boeken van het bootticket. Als je met de auto naar het eiland wilt dan kan het vanuit Landskrona.

Vanuit Denemarken

Je kunt vanuit Helsingør, ten noorden van Kopenhagen en natuurlijk Kopenhagen zelf naar het eiland gaan met de boot. Een leuk idee is om een combinatie te doen. Bijvoorbeeld ’s morgens vertrek vanuit Kopenhagen, naar het eiland Hven en terug naar Helsingor. Maar een retour is uiteraard ook gewoon mogelijk. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten op de kleine maar fijne boot. Je kunt aan boord binnen of buiten zitten en gebruik maken van het kleine cafeetje.
Voor beide boten geldt dat de boten alleen in de zomermaanden varen en niet in de winter. De boot vanuit Helsingør en Kopenhagen vaart tussen april en september.

Eiland Hven

Over het eiland

Het eiland is 4,5 lang bij 2,4 kilometer breed en ligt dus tussen Zweden en Denemarken in. Door de strategische ligging is het in de tijd van de Vikingen veelal verovert geweest door de Zweden en Denen. De sterrenkundige Tycho Brahe kreeg de zeggenschap over het eiland geschonken van de koning van Denemarken, nadat hij een nieuwe ster had ontdekt. Hij bouwde een slot midden op het eiland, waar momenteel nog steeds de resten van zijn te zien. Tegenwoordig is het al eeuwen Zweeds grondgebied en kun je er ook vanuit Denemarken eenvoudig komen.

Eiland Hven

Fiets huren op het eiland

Na aankomst op het eiland is het verstandig om meteen een fiets te huren. Eigenlijk doet vrijwel iedereen dit die aankomt op het eiland. Er is namelijk een mooie fietsroute rondom het eiland, waarmee je alle leuke plekjes wel tegenkomt. De fietsroute is 12 km, je kunt hem ook kleiner maar door een stukje af te snijden en maar 7 km te fietsen. Zelf zou ik zeker aanraden om die 12 kilometer te fietsen. Wij zijn Nederlanders dus over die afstand doen wij niet heel lang. Het huren van een fiets kost 140 SEK voor een fiets met 3 versnellingen. Tijdens drukke weekenddagen en hoog zomer is het verstandig om van te voren een fiets te reserveren. Wij kozen voor een tandem en hebben enorm genoten van de mooie natuur. Belangrijk is wel dat je de route maar één richting op volgt, sommige paden zijn namelijk enorm smal en dan is het handig dat alle fietsers dezelfde kant op gaan.

De leukste plekjes op het eiland

Allereerst is de fietsroute in zijn geheel echt een hoogtepunt van dit eiland. Aan de noordoost kant van het eiland vind je naar mijn mening de mooiste kliffen. Je fietst hier langs de prachtige kustlijn en zeker met een zonnetje is het hier idyllisch ten top. Verder is de hoofdstraat Landsvägen leuk om overheen te fietsen of wandelen want hier zijn veel cafés en natuurlijk het Tycho Brahe museum. Dit is ook zeker de moeite waard, ook de sterrenwacht kun je hier nog steeds bezoeken. Daarnaast is de haven van Kyrkbacken ook een must. Wij hebben hier ruim een uur lekker bootjes zitten kijken en genoten van een kopje koffie en thee. Ook de kerk waar het dorpje naar vernoemd is, St Ibb Chruch is een bezoekje waard. Onderweg nog ergens lekker lunchen of een Zweedse fika (koffiemomentje) en je hebt een geweldig dag beleefd.

Eiland Hven

Praktische informatie:

  • Kosten boot vanuit Denemarken kost 165 DKK per enkele reis. Een retourtje kost dus 330 DKK wat momenteel €45 euro is.
  • Kosten boot vanuit Landskrona kost 90 SEK per enkele reis. Een retourtje kost dus 180 SEK wat momenteel €15 euro is. De boot vanuit Helsingborg kost 140 SEK per enkele reis. Een retourtje kost dus 240 SEK wat momenteel €20 euro is.
  • Kosten fiets huren zijn 140 SEK per dag. Voor een tandem is het 280 SEK per dag.
  • De boot vanuit Helsingborg (Zweden), Helsingør en Kopenhagen vaart tussen april en september.

Had jij wel eens van het Zweedse eiland Hven gehoord? Zou jij er ook naartoe willen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zweden?

~ De leukste tips in Göteborg

~ Treehotel in Lapland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge