Om op het prachtige wandeleiland Santo Antão op Kaapverdië te komen moet je met de boot reizen. Het is een hele uitdaging omdat je online geen tickets voor deze boot kunt vinden en alles bij de balie in het Portugees gaat. Wij hebben afgelopen juni deze boot moeten nemen en daarom deel ik ook graag mijn tips over het nemen van de boot naar Santo Antão vanuit São Vicente.

boot Santo Antao

De tijden van de boot

Allereerst is het handig om de tijden van de boot op te zoeken. Zodat je in ieder geval op tijd bij de haven bent. De tijden verschillen per seizoen maar kun je vinden op de website van CV Interrilhas. Het is belangrijk om goed te kijken naar de vertrektijden van de juiste route. Wij hebben de boot van 9uur ’s morgens genomen naar Santo Antão. Dit betekent dat je er rond half 8 moet zijn als je zeker wilt zijn van een ticket. Gelukkig waren wij in het laagseizoen en was het dus niet heel druk.

Het regelen van een ticket

Dan begint het regelen van het ticket, dat is nog wel het moeilijkst van alles. Allereerst is het lastig om uit te vinden waar de ticketbalie gelokaliseerd is. Gelukkig waren er een aantal behulpzame locals, die mij vertelde dat achter het witte deurtje de balie zou openen om ongeveer 8 uur. Samen met ongeveer tien anderen sta ik voor het witte deurtje te dringen. Iedereen schreeuwt tegen elkaar en ik word er niet veel wijzer van. Alles gaat uiteraard in het Portugees dus ik kan er niet veel van verstaan. Wanneer er rond kwart over 8 iemand naar binnen wordt geroepen begint het dringen pas echt. Eén voor één wordt er iemand naar binnen geroepen, inmiddels zijn er nog ongeveer vijftien mensen aangesloten in de chaotische “rij”. Gelukkig was ik op tijd en heeft iedereen toch een soort onthouden wie er eerder was en wie zeker niet. Op een gegeven moment word ik door mijn buurman naar binnen geduwd. Van te voren had ik al vertaald in Google Translate hoeveel tickets en op welke data ik die nodig had. Dit werkte goed, ik schoof mijn telefoon onder het corona scherm door en na een paar vragen over de tijden van de boten, schoof zij de rekenmachine terug met het bedrag.

boot Santo Antao

Belangrijk is dat je alleen contant kunt betalen, dus zorg dat je voldoende hebt. Over het algemeen kopen mensen een enkeltje en hebben deze hectiek dus weer op de terugweg maar je kunt op São Vicente dus al vragen om een retourticket. Een enkeltje kost 800 escudo’s, als je een retourtje wilt moet je 150 escudo’s per persoon extra betalen. Dus totaal kwam het voor ons op 3500 escudo’s, dat is ongeveer €30 euro anno oktober 2023.

boot Santo Antao

De boottocht zelf

Dan de boottocht zelf, het is een vrij grote boot waar je zowel binnen als buiten kunt zitten. De tocht duurt ongeveer 40 minuten volgens de rederij maar meestal is de boot en niet binnen 60 minuten. Wanneer je net de haven verlaat zie je het prachtige kleine eiland Djeu. Het doet mij een beetje denken aan Mamma Mia maar lang kan ik er niet over nadenken. Vanaf het eiland Djeu wordt de zee namelijk wilder en gaat de boot flink heen en weer. Al snel moet ik buiten gaan zitten om niet misselijk te worden. Milo heeft er geen last van dus het verschilt erg of je er vatbaar voor bent. Gelukkig is het geen lange boottocht dus is het een kwestie van uitzitten.

Aankomst op Santo Antão

Dan kom je aan op het eiland Santo Antão, de chaos begint meteen. Op het eiland zijn weinig auto’s en maakt vrijwel iedereen gebruik van gedeelde busjes. Deze chauffeurs weten wanneer de boot aankomt en staan al schreeuwend en seinend klaar om iedereen in hun eigen busje te stoppen. Het is echt één grote chaos. Gelukkig hadden wij hier al over gelezen dus bleven we kalm en kozen Philip want die ging naar ons dorp. Zo gingen we in het busje op pad naar ons verblijf, The Retreat.

De boot naar Santo Antão is een must om op het eiland te komen. Vind jij het maken van een boottocht ook altijd het ultieme vakantiegevoel? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Kaapverdië?

~ Cova do Paul wandeling

~ Met schildpadden zwemmen

7 gedachten over “De boot naar Santo Antão vanuit São Vicente”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge