Hoewel het zuiden van Zweden soms een soort ondergeschoven kindje is, is het een mooie omgeving. En als hoogtepunt naar mijn mening vind je in het zuiden de studentenstad Lund. Een prachtige stad waar ik in deze blog de hoogtepunten van deel. Inmiddels ben ik meerdere keren de Zweedse stad bezocht en daarom deel ik de vijf leukste tips.

Lund Zweden
Lund Zweden

Botanische tuinen van Lund

Toen wij afgelopen jaar in Lund waren, was het helaas erg slecht weer. De hele ochtend heeft het geregend en dat hebben wij dan ook slim ingevuld. De botanische tuinen van Lund zijn niet alleen heel mooi maar ook nog een groot stuk overdekt. Wij hebben onze tijd hier goed besteed en hebben daardoor het grootste gedeelte van de regenbuien binnen kunnen vertoeven. Je vindt hier allerlei soorten planten en bloemen en kunt echt je ogen uit kijken. Er zit ook een kleine theeschenkerij bij dus ook daarom kun je nog neerstrijken. De botanische tuinen zijn gratis te bezoeken.

Lunds domkyrka

De domkyrka of terwijl de Dom van Lund is een kerk waaraan begonnen is in de 12e eeuw. Helaas er is nog weinig over van de originele staat van de kathedraal. Alleen de halfronde vorm aan de achterzijde van de kathedraal is nog uit de 12e eeuw. De kerk is gewijd aan de bisschop Laurentius van Rome. Deze kerk vormt sinds de 12e eeuw echt het hart van de stad Lund en is dus zeker niet te missen. Je kunt de kerk gratis van binnen bezoeken, dit is zeker de moeite waard. Zeker omdat het in ons geval erg regende.

Astronomische klok Lund

De eerste bronnen schrijven al in 1442 over de astronomische klok in de domkerk. Vanaf dit moment is de klok maar één keer gestopt voor restauratie in de 18e eeuw. Wat bijzonder is aan de klok is dat je de tijd, dag, positie van de zon, maanfase en het jaartal kunt aflezen. Tweemaal per dag komt de klok helemaal tot leven en paraderen er drie koningen uit de klok. Dit kun je ook in Praag zien en daar staan honderden toeristen klaar maar hier sta je gewoon met jouw eigen gezelschap.

Lund Zweden

Universiteitsbibliotheek

Naar mijn mening één van de mooiste bibliotheken die ik ooit in mijn leven heb gezien. Het is daarnaast ook één van de grootste bibliotheken van Scandinavië. Dit is mede doordat het samen met bibliotheek in Kungliga de enige bibliotheek van Zweden is die alle wettelijke kopieën van boeken ontvangt. Je kunt ook hier een gratis bezoek aan brengen, je hebt meteen het gevoel dat je terug de tijd in stapt. Sinds 1994 staat dit gebouw op de UNESO werelderfgoedlijst. Mede de mooie klimopgroei aan de buitenkant van het gebouw geeft het een sprookjesachtig beeld.

Lunds Allhelgonakyrka

Dit is een relatief jonge kerk voor in Zweden, de kerk werd namelijk pas in 1891 gebouwd. Het is een unieke kerk door de rode stenen. Je vindt de allerheilige kerk maar 600 meter ten noorden van de veel oudere Lund domkyrka. Met zijn 72 meter hoogte is deze kerk maar twee meter later dan de authentieke kerk een paar straten verderop. Je kunt de kerk ook gratis van binnen bekijken, ook het interieur is modern en daardoor uniek in vergelijking met de meeste andere kerken.

Zweeds snoep scheppen

Op zaterdag is het Lördagsgodis, wat letterlijk zaterdagsnoep betekent. In Zweden is het een nationale traditie om op zaterdag naar de winkel te gaan en snoep te scheppen. Alle kinderen mogen dit doen maar ook alle volwassenen houden zich over het algemeen aan deze dag. Wij hebben onze slag geslagen bij Sweeet in het centrum van Lund. Waar de bakken met snoep oneindig lijken. Snoep scheppen is echt een aanrader als je in Zweden bent.

Lund Zweden

Extra tip als je Lund bezoekt tussen januari en eind april: kersenbloesem

In de omgeving van de universiteit heb je in deze periode een ontzettend mooie toevoeging die je echt niet mag overslaan. Namelijk een hele verzameling kersenbloesem. In de buurt van het Gamla Kirurgen huis op het universiteitscomplex vind je een hele rij met prachtige roze in bloei staande kersenbloesembomen. Tussen half januari en eind april kun je deze extra tip gratis bezoeken.

Lund Zweden

Ben jij wel eens in Lund in Zweden geweest? Zou jij na het lezen van deze blog en het zien van de foto’s wel naar deze stad gaan? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zuid-Zweden?

~ Het eiland Hven

2 gedachten over “Lund: De leukste stad van Zuid-Zweden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge