Het dorp Xanten is niet heel groot en in het dorp zelf is er ook niet veel te bekijken. Maar het gigantische archeologische museum aan de rand van het dorp is zeker een bezoek waard. Wij zijn hier naartoe geweest tijdens een weekendje weg in Nijmegen, dat is goed te combineren. Xanten in Duitsland is een trekpleister waar je naar mijn mening zeker eens een keer geweest moet zijn. Daarom kun je in dit artikel alles lezen over een bezoek aan Xanten.

Xanten in Duitsland

Bereikbaarheid

Vanuit Nijmegen ben je binnen één uur in Xanten met de auto. Maar ook vanuit Limburg is het niet ver en kun je er bijvoorbeeld vanuit Venray binnen 50 minuten zijn. Een andere optie is natuurlijk tijdens een doorreis, als je bijvoorbeeld op wintersport gaat of naar Berlijn of Hamburg. Zo kun je Xanten bezoeken als een aangename pauze tijdens een langere rit. Het archeologische park ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanuit het centrum van het dorp Xanten. Je kunt de auto aan de rand van de stad op verschillende plekken parkeren, wij hebben voor de parkeerplaats Nordwall gekozen. Deze ligt op ongeveer 5 minuten van het centrum en 5 minuten van het archeologische park af. De parkeerplaats is gratis maar in het hoogseizoen en tijdens de weekenden kan de parkeerplaats druk zijn.

Helaas is Xanten niet heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er gaat vanaf de grens van Nederland en Duitsland een bus die er ongeveer 45 minuten over doet om in Xanten te komen.

Xanten in Duitsland

Geschiedenis

Na de informatie over de bereikbaarheid van het dorp Xanten, gaan we naar het bijzondere gedeelte van het dorp. Namelijk het archeologische park, hier zijn namelijk resten gevonden van een Romein dorp genaamd Colonia Ulpia Traiana. In het huidige park hebben ze de originele resten gecombineerd met gereconstrueerde gebouwen om zo een beeld te krijgen van hoe gigantisch dit Romeinse dorp was. Naar aanleiding van onderzoeken blijkt dat het dorp in 98 n. Christus is gesticht en op zijn hoogtepunt ongeveer 10.000 inwoners telden. Helaas heeft Colonia Ulpia Traiana niet heel lang bestaan want na verovering door de Franken rond 260, werd de stad in 310 definitief verlaten.

Xanten in Duitsland

Het archeologische park in Xanten

Gelukkig is er altijd begrip gebleven voor de verlaten stad en is Colonia nooit vergeten. Hierdoor zijn de originele resten ook zo goed bewaard gebleven, uniek voor deze tijd. Pas in 1977 werd het archeologische park toegankelijk voor publiek. Er zijn in de zomermaanden veel leuke activiteiten te beleven voor jong en oud. Van het naspelen van gevechten tot het maken van zegels of Romeinse armbanden.

Het park is enorm groot en beslaat ongeveer 2 bij 2 kilometer. Dus het is een aanrader om goede wandelschoenen mee te nemen. Verder is er weinig beschutting dus in geval van veel zon of regen dien je te zorgen voor goede bescherming. Mocht je meer interesse in de geschiedenis rondom Xanten hebben, dan kun je ook een rondleiding met een gids boeken.

Xanten in Duitsland

Praktische informatie Xanten in Duitsland:

  • Openingstijden: dagelijks van 09:00 tot 18:00uur. Let op: In de wintermaanden (november t/m februari) zijn de openingstijden afwijkend. Zorg dat je de website controleert voordat je Xanten bezoekt.
  • Kosten voor een entreeticket zijn €9 euro per volwassenen, kinderen mogen gratis naar binnen. Je kunt online geen tickets kopen dus dit dien je bij de kassa te doen.

Ben jij wel eens in Xanten in Duitsland geweest? Zou jij deze archeologische plek willen bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Duitsland?

~ Stedentrip naar Hamburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge