Vliegen of treinen naar London

De belangrijkste praktische informatie London is natuurlijk: hoe kom je er? Naar London heb je verschillende vervoersmiddelen die je kunt kiezen. Allereerst heb je het vliegtuig, je kunt vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven rechtstreeks naar London vliegen. De kosten verschillen erg, dit verschilt vaak omdat de luchthavens erg verspreid liggen rond/in London. Zo zijn Heatrow & London City de duurdere luchthavens  (ong. €100 retour) om te landen, deze luchthavens liggen dan ook het dichtst bij het centrum. Stansted, Gatwick en Luton zijn vooral populair voor budget (ong. €50 retour) reizigers. Maar naast het vliegtuig kun je ook met de trein naar London, voor €59 heb je een enkele reis van Amsterdam naar London. De trein duurt 4 uur en 40 minuten, dus vergeleken met het vliegtuig is dat relatief lang.

De volgende optie is ook een populaire onder budget reizigers: de bus. Vanuit Nederland kun je met verschillende busmaatschappijen naar London, voor prijzen vanaf €15 enkele reis kun je in London zijn. Het voordeel hiervan is ook dat je vaak dichtbij jouw woonplaats kunt opstappen. Als laatst kun je vanuit Hoek van Holland met de Stena Line naar London gaan, deze optie is een wat duurdere variant, maar niet minder leuk. Je kunt voor zo’n €200 retour varen met een slaaphut, voor twee personen. Een erg leuke manier om jouw stedentrip naar London in te luiden.

Vervoer vanaf de luchthaven

Vanaf Heatrow kun je gewoon de metro pakken naar jouw hotel of naar de binnenstad. Dit gaat makkelijk en snel, daarom vlieg ik het liefst op Heatrow. London City heeft geen metro systeem, maar je kunt met de Docklands Light Railway, deze brengt je naar Canning Town waar je kunt overstappen op de metro richting de stad. Totaal kost het je zo´n 30 minuten en £10. De volgende luchthaven, Stansted ligt wat verder buiten de stad en het kost dus ook 47 minuten om in de stad te komen, met de Stansted Express betaal je hier £22 voor. Verder kun je ook met bussen gaan die er ongeveer één uur en een kwartier over doen en dat kost je maar £15. De volgende luchthaven is Luton. Ook hier kun je kiezen voor de bus of de trein. De trein (£15) doet er 1 uur en 5 minuten over en de bus (£9) doet er 1 uur en 20 minuten over. Als laatste Gatwick, vanuit deze luchthaven kun je met de Gatwick express (£20) naar de binnenstad binnen 30 minuten. Deze praktische informatie London kun je goed gebruiken om de luchthavens met elkaar te vergelijken.

Alle prijzen zijn voor een enkele reis.

Accommodatie in London

Het vinden van een accommodatie in London is altijd een uitdaging, vind ik. De meeste hotels zijn gigantisch duur en als je een goedkoop hotel vind, is de wijk meestal niet fijn. Zo verbleef ik een keer in de wijk Barking. Dit was een wijk waar je het liefst niet alleen rond loopt ’s avonds. Mijn tip is: geef liever iets meer uit aan een hotel in een fijne wijk, dan voor de aller goedkoopste optie te gaan. Hotels in de wijken Westminster en Paddington zou ik aanraden, de wijken zijn veilig en dichtbij de stad. Je moet hier ongeveer uitgaan van €85 per nacht (voor twee personen) inclusief ontbijt. Milou van Explorista heeft een lijstje gemaakt met de leukste goedkope hotels in London.

Vervoer binnen de stad

Het vervoer binnen de stad is geweldig geregeld, via de metro kun je bij alle bezienswaardigheden komen. Je kunt een London Travelcard kopen, voor één dag of zeven dagen, hiermee kun je in zone 1-4 reizen voor £12 pond. Wat ik zelf het fijnst vind is een Oyster card, een soort Engelse OV-chipkaart. Je kunt deze kopen en hier zelf een aantal ponden opzetten. Het kopen van een Oyster kaart kost £5, maar deze krijg je terug wanneer je de kaart weer inlevert. Meestal zet ik er zo’n £15 op en dan kun je 2/3 dagen door de stad reizen. De London Travelcard en Oyster card kun je kopen bij alle metro stations of bij de grotere treinstations.

Praktische informatie London rondom het betalen

Praktische informatie London gaat natuurlijk niet alleen over vervoer en accommodaties. Een belangrijk punt van London is dat ze er geen euro’s hebben. De Britse pond is het betaalmiddel in deze Britse stad. In de meeste grote winkels en de meeste restaurants kun je gewoon pinnen. Ook zijn er veel pinautomaten waar je gewoon geld kunt opnemen, je betaalt dan wel €2 voor het opnemen van de vreemde valuta. Het slimst is dus om in de winkel of het restaurant zelf te pinnen, dit brengt geen extra kosten met zich mee. Sommige banken rekenen wel extra kosten bij een jongeren of studentenrekening voor het pinnen in winkels of restaurants. Ik zou het dus NIET aanraden om geld te wisselen in Nederland of in London.

Heb jij iets gehad aan deze praktische informatie London? Welke tips neem jij mee als jij naar London gaat? Laat het ons weten in de reacties!

Meer London?

~ 24 uur in London

– Dagtocht London

~ Wat te doen in London 10 tips

5 gedachten over “Praktische informatie London [Engeland]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge