Kan ik in de meivakantie weer naar Amerika? Hoe zit het met de voorjaarsvakantie, welke reizen zijn er dan mogelijk? Het zijn typische voorbeelden van vragen waar een groot aantal vakantiegangers momenteel mee zit. Veel mensen hebben de herfstvakantie gebruikt om na anderhalf jaar eindelijk weer eens naar het buitenland te kunnen. Schiphol meldde eerder dit najaar al dat de luchthaven door zo’n twee à drie miljoen reizigers gebruikt is in deze vakantieperiode. De herfstvakantie leek voorlopig ook het laatste moment voor een onbezorgde vakantie naar het buitenland. Inmiddels loopt het aantal besmettingen wereldwijd op en zijn er grote zorgen voor de nieuwe mutatie van het virus; de omikron variant. Een variant die inmiddels in tientallen landen voorkomt. 

omikron variant

Coronaregels in verschillende Europese landen aangescherpt 

De eerste analyses van de nieuwe omikron variant tonen aan, dat deze mutatie veel besmettelijker is dan de delta variant. Dit betekent dat het aantal besmettingen in landen op hoog tempo toe zal nemen, als de omikron variant dominant wordt. Daar heeft het alle schijn van. Ook in Nederland verwacht men dat de omikron variant nog dit jaar, of anders begin volgend jaar dominant wordt. Het toenemende aantal besmettingen met deze mutatie maakt dat veel landen hun coronaregels aanscherpen. Iets wat het lastig maakt om bijvoorbeeld plannen voor de voorjaarsvakantie van 2022 te maken. Is een vakantie überhaupt mogelijk in het buitenland? 

Populair is een stedentrip binnen Europa 

Voor zowel de voorjaarsvakantie als de paasvakantie van 2022 lijkt de stedentrip de populairste vakantie te zijn. Een lange reis durven veel mensen nog niet aan. Dat lijkt anders te liggen voor de meivakantie. In de meivakantie is het buiten vaak al wat warmer, waardoor het seizoenseffect positief meespeelt. Des te meer men buiten leeft, des te kleiner is de kans op een besmetting. Het verleden, de afgelopen twee jaar, heeft aangetoond dat veel landen hun coronaregels rond de meivakantie versoepelen. Veel gezinnen hopen tijdens de meivakantie van 2022 een verre reis te kunnen plannen. Populair is onder meer de VS! Het land heeft haar grenzen de afgelopen maand weer geopend voor Europese toeristen. Voor hen was het lange tijd niet mogelijk om naar Amerika af te reizen voor een vakantie. 

In de kerstvakantie blijven veel mensen thuis 

De kerstvakantie wordt voornamelijk in eigen land gevierd. Het feit dat basisscholen hun deuren een week eerder sloten in Nederland, heeft er wel toe geleid dat het aantal boekingen van vakantiehuisjes op Nederlandse vakantieparken explosief groeide. Terwijl de kinderen zich op het vakantiepark vermaakten, werkten de ouders via de hotspot op hun mobiele telefoon. De ideale oplossing om de kinderen te kunnen vermaken in deze periode! Daarbij is het is niet mogelijk om tijdens de feestdagen met grote groepen samen te komen. 

Heb jij door de Omikron variant ook onzekerheid qua reizen? Welke vakanties besteed jij graag in het buitenland? Laat het ons weten in de reacties!

Meer covid informatie?

~ Covid en verzekeringen

~ De grenzen zijn open!

4 gedachten over “Omikron variant zorgt voor onzekerheid bij vakantiegangers”

  1. Niet specifiek door Omikron toch? Door corona in het algemeen…
    Het ergste is dat ik voor mijn fertiliteitsbehandelingen naar het buitenland moet en sinds 2 jaar meer afhankelijk ben virus gerelateerde dingen dan van fertiliteitsgeralteerde dingen in mijn kansen om moeder te worden, net omdat ik naar het buitenland moet. Ik zie dus geen verschil met de voorbije periode. Of misschien wel: omikron maakt veel minder zoek waardoor maatregelen mogelijks minder streng gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge