Hoewel buitenlandse plekken natuurlijk enorm aantrekkelijk zijn om te bezoeken, heb je ook in ons eigen land veel mooie plekken. Zoals de plek die ik vandaag met jullie wil delen, namelijk Kasteel de Haar. Het is één van de eerste kastelen waar ik als kind kwam en ook het kasteel waar ik het meest geweest ben. Dit mede doordat veel familie van mij in de omgeving woont.

Locatie van kasteel de Haar

Kasteel de Haar ligt op een hele centrale plek, inmiddels in de plaats Utrecht. Voorheen was het een aparte gemeente maar inmiddels dus officieel onderdeel van Utrecht. Mede om de gunstige ligging zou ik het zeker aanraden om het kasteel eens een bezoek te brengen. Vanuit Rotterdam is het ongeveer 45 minuten rijden en vanuit Amsterdam zelfs maar 35 minuten. Maar het is ook leuk het te combineren met een vakantie richting de Veluwe als je vanuit de Randstad komt.

Het kasteel

Dit is het grootste kasteel van Nederland, dat momenteel nog bestaand. Over de eeuw waarin het kasteel oorspronkelijk werd gebouwd, heerst discussie en moet of de 13e of 14e eeuw geweest zijn. In de 18e eeuw werd het helaas grotendeels verwoest en is het pas tussen 1892 en 1912 weer in ere hersteld. Sindsdien is het Rijksmonument geworden en wordt er dus voor de buitenkant van het gebouw goed gezorgd. Maar ook de binnenkant is zeker de moeite waard, je kunt veel leren over hoe er werd geleefd in het kasteel. Veel kamers zijn naar authentieke functie herstelt en gerenoveerd, dit maakt het echt een uniek bezoek. Je kunt het kasteel bezoeken voor €19,- per persoon, dan mag je ook meteen gratis de tuinen in.

Tickets voor het kasteel kun je hier aanschaffen.

Kasteel de Haar

De tuinen

Wil je alleen een rondje wandelen door de tuinen? Dat kan ook! Je kunt voor €7,- de tuinen in en genieten van de buitenkant en de mooie omgeving van het Rijksmonument. In totaal beschikt het kasteel maar liefst over 55 hectare park en tuinen. Dat is opgedeeld in verschillen onderdelen zoals; de rozentuin, de kruisvijver, het doolhof en de romeinse tuin. Daarnaast is er ook een hertenkamp dus het is ook een leuk activiteit om met kinderen te doen. Onderweg kun je lekker genieten van een hapje en drankje in het Tuynhuis.

Het Koetshuis en Tuynhuis

Op het complex zijn er twee eetgelegenheden, allereerst heb je het Koetshuis. Die bevindt zich aan het begin van het complex en is ook te bezoeken zonder een entreekaartje te kopen. Hier kun je op donderdag t/m zondag genieten van een lekkere lunch, kop koffie met natuurlijk een lekker gebakje. Mijn persoonlijke favoriet hier is de worteltaart. Daarnaast heb je nog het Tuynhuis, deze bevindt zich in de mooie tuinen achter het kasteel. De kaart is hier een stuk kleiner maar desondanks niet minder lekker. De Blueberry muffin is hier echt een aanrader. De locatie van het Tuynhuis is prachtig en daarom ook zeker een leuke plek om even neer te strijken.

De omgeving van kasteel de Haar

Rondom het kasteel kun je heerlijk varen, wandelen en fietsen. Een mooie locatie in de omgeving zijn de Loosdrechtse plassen. Hier kun je genieten van een dagje op het water, met een boot. Maar je kunt de omgeving ook uitstekend ontdekken per fiets of wandelend. Nog dichterbij het kasteel vind je het Maximapark, waar je fijn kunt wandelen. Daarnaast is de fietstocht van kasteel de Haar richting Kamerik en Nieuwkoop erg mooi. Kortom je kunt een prachtige dag beleven onder de rook van Utrecht in deze omgeving.

Ben jij wel eens bij kasteel de Haar geweest? Wat vond jij de mooiste kamer? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Utrecht?

~ Rondvaart en dineren in Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge