Ooit was IJsland een afgelegen eiland in het noorden van Europa. Maar daar kwam het laatste decennia verandering in. In 2016 werd zelfs verkondigd dat het aantal toeristen in IJsland groter is dan de totale IJslandse bevolking. Gelukkig is er een manier om deze hordes toeristen te ontwijken. In dit artikel lees je hoe en waar.

IJsland is een land van een extremen. Een land waar water, vuur, wind en ijs samenkomen. Van zo’n bizar land wil je in alle rust genieten. Je wilt de natuur voor jezelf hebben, ervaren hoe het is om je in afgelegen gebieden te bevinden. Je wilt de echte IJslanders ontmoeten, hun cultuur ervaren, hun traditionele gerechten proeven.

ijsland

Waar moet ik zijn om dit te beleven?

Daar komt ie: in het noorden. En het liefst in de winter. Want in dit seizoen is deze regio nóg spannender en onbegaanbaarder dan het al was. Met een super jeep rijd je door besneeuwd maanlandschap, over bevroren kratermeren, langs metershoge bergen naar de mooiste watervallen. Je ontdekt heuse ijssculpturen in lavagrotten en warmt op in geothermische turkooisblauwe warmwaterbronnen. En als klapper op de vuurpijl is de kans op het noorderlicht in deze regio het grootst. Lees verder en ontdek de geheimen van het ongerepte Noord-IJsland.

ijsland

Spot het noorderlicht op één van de beste plekken ter wereld

Precies over IJsland loopt een jaar lang de groene noorderlichtgordel. Vanaf september, wanneer het weer vroeger donker wordt, pakt het noorderlicht de kans om in de lucht te verschijnen. Je moet dan in het noorden zijn. De kans om hier het magische licht te spotten is gelukkig rond de 90%. Dit komt door de minimale lichtvervuiling, de vele open plekken en de goede noorderlichtexperts.

Behoefte aan een warm bad na een indrukwekkende dag in de IJslandse natuur, maar wil je wel het noorderlicht zien? Stap de geothermische warmwaterbron van Mývatn Nature Baths in. Als je geluk hebt, trekt de lucht boven je open en spot je samen met je reisgezelschap, én een handjevol IJslanders uit het dichtstbijzijnde dorp, het magische groene licht aan de hemel.

ijsland

Scheur door vulkanisch landschap in een super Jeep

Reizigers die graag ongebaande paden betreden, en van stoere expedities houden, zullen tot over hun oren verliefd worden op de Noord-IJslandse regio Mývatn. In de winter, wanneer de kratervelden en lavavalleien vol sneeuw liggen, is een super jeep met 4×4 besturing de enige manier om deze natuurtaferelen te trotseren. Stap in via een trappetje, ga zitten op de verwarmde leren stoel en houd je goed vast.

Bewonder bevroren watervallen

Een bevroren waterval is als een sprookje. Er is niets in het dagelijks leven wat met deze natuursculpturen te vergelijken is. Misschien een kunstwerk?

In de zomer kletteren de IJslandse watervallen meters water naar beneden. In de winter doen ze het tegenovergestelde: ze staan grotendeels namelijk stil. Het water bevriest. Hierdoor ontstaan immens hoge ijspegels in allerlei gekke vormen. In Noord-IJsland zullen de Dettifoss, Aldeyjarfoss en Godafoss watervallen je versteld doen staan. Trek de sneeuwschoenen maar alvast aan. Of stap in de super jeep en rijd met volle energie naar de watervallen toe.

Begeef je op zee tussen de walvissen

Wil je de grootste zoogdieren van deze aardbol ontmoeten? Ga naar Húsavík of Akureyri in Noord-IJsland. Hier stap je met een ervaren gids, warm aangekleed, aan boord van een traditionele houten vissersboot. Laat je meenemen in de wereld van de walvissen, maar let goed op: het kan zomaar voorkomen dat je op enkele meters afstand het stoom van een bultrug uit het water ziet komen, gevolgd door een rug en uiteindelijk een staart.

Wintersporten met uitzicht op een indrukwekkend fjord

Skiën, snowboarden en langlaufen in IJsland is wintersporten 2.0. Het is extreem en kleinschalig. De meeste skigebieden bevinden zich rondom Akureyri in Noord-IJsland. Je kunt hier zowel op skipistes wintersporten als off-piste gaan. En als je off-piste gaat, dan ga je écht off-piste: skiën van bovenaf een berg, waar je met een helikopter gedropt wordt, tot letterlijk aan de oceaan. Langlaufen doe je over vulkanisch landschap langs zwavelbronnen en bevroren kratermeren. Zin in snelheid? Stap op een sneeuwscooter. Deze leid je naar de meest onbereikbare plekken van het ruige Noord-IJsland.

Zelf naar Noord-IJsland in de winter?

Smaken bovenstaande hoogtepunten naar meer? Er is nog veel meer tofs te beleven! Je zult tijd te kort komen. Daarom is het fijn dat Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel je komende winter rechtstreeks in het noorden brengt. Met een directe vlucht vanaf Amsterdam sta je, zonder overstap, binnen drie uur uit in Akureyri: de toegangspoort van Noord-IJsland.

Voigt Travel heeft een groot aanbod met georganiseerde reizen naar het noorden van IJsland in de winter. Tijdens 4-, 5- of 8-daagse reizen word daarom je vanaf het vliegveld middels een transfer naar je hotel of appartement gebracht. Onderweg vertelt een enthousiaste IJslandse gids je alles over de regio. En als je wilt stoppen bij een mooie plek, is dat geen probleem. Gedurende het weekend, midweek of week kun je zelf je reis helemaal invullen met winterse activiteiten.

Fly & drive

Heb jij liever wat meer vrijheid en vind je het leuk om de winterse omstandigheden zelf aan te gaan? Ga dan voor een fly & drive reis, waarbij je de beschikking hebt over een stoere 4×4 huurauto. Rijd zelf van waterval naar waterval en van warmwaterbron naar ruige kustlijn. De auto is goed uitgerust, maar houd rekening met de weersomstandigheden in IJsland. Je bevindt je tenslotte op een eiland.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij graag naar dit gedeelte van IJsland gaan in de winter? Welke activiteiten zou jij het liefst doen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ Rondreis zuidoost-IJsland

~ Accommodaties zuid-IJsland

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “IJsland druk? Niet op deze plek in het noorden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge