Afgelopen april ging ik samen met Helena van EatingHabits naar IJsland. We hadden een goedkoop vliegticket gescoord en besloten IJsland on a budget te gaan doen. Geen behoefte om veel uit te geven maar wel genieten van de natuur. Ons motto was ‘De natuur is gratis’. In dit artikel vind je alles over de kosten voor een vakantie naar IJsland.

tips en tricks voor IJsland
IJsland on a budget

De vluchten – €128 euro per persoon – budget vlucht naar IJsland

Het was eigenlijk een spontaan idee, we kregen een mailtje van WowAir dat er een aanbieding was naar IJsland. Normaal liggen de prijzen van een vliegticket naar het Scandinavische land rond de €250-300 euro maar als je op aanbiedingen let kun je het een stuk goedkoper doen. Uiteindelijk betaalden we dus maar €128 euro per persoon. Daarbij hadden we een handbagage koffer en een rugzak die we mee mochten nemen. Het was even passen en meten maar het gaat makkelijk voor 6 dagen in april.

tips en tricks voor IJsland - ijsland on a budget
IJsland on a budget

Huurauto – €115 per auto voor 6 dagen

Voor het huren van een auto hebben we €115 euro betaalt en we hadden geen verzekering genomen. De verzekering hebben we ter plaatse toch nog afgesloten omdat ook steenslag anders buiten de verzekering valt. De wegen IJsland zijn over het algemeen goed maar een verzekering tegen schade is wel aan te raden. Voor de verzekering betaalden we nogmaals €115 euro dus totaal €230 euro inclusief verzekering en dergelijke. De huurauto hebben wij van te voren geregeld via Budget Car Iceland.

IJsland on a budget

Benzine – €58 euro per persoon

Totaal hebben we voor €115 euro getankt tijdens de zes dagen die we op IJsland waren. Hierbij moet ik vertellen dat benzine op het eiland niet heel duur is en dat we niet zuinig hebben gedaan. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet overal kunt tanken dus dat je goed moet opletten dat je voldoende benzine in de auto hebt zitten. De benzineprijs is momenteel €1,70 per liter (november 2018). 

overnachten op IJsland
overnachten op IJsland

Hostels – €180 euro totaal per persoon

Verreweg de grootste kostenpost op het eiland zijn de accommodaties. Doordat er weinig accommodaties op IJsland zijn, liggen de prijzen vaak hoog. Het beste is om ver van te voren overnachtingen te regelen want de prijzen lopen alleen maar op. Verder hebben wij ervoor gekozen om in hostels te overnachten omdat de prijzen van hotels helemaal extreem duur zijn. Je slaapt dan in een eigen kamer maar deelt de woonkamer, badkamer en keuken met de rest van de reizigers. Voor ons totaal geen probleem en in april was het zo rustig dat we op sommige plekken de enige gasten waren! Alle hostels hebben wij van te voren gereserveerd via Hostelling Iceland of Booking.com.

zwarte stranden van Vik
route voor Zuid-IJsland

Activiteiten – €9 euro per persoon

IJsland on a budget gaat gepaard met activiteiten, dit is namelijk een grote kostenpost. Wij hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk gratis dingen te doen en geen geld uit te geven aan dure activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld een excursie naar de Gouden Cirkel doen vanuit Reykjavik, dit kost al gauw €50 euro. Maar als je zelf een auto hebt dan kun je vrijwel alle bezienswaardigheden gratis bezoeken. De kosten voor de activiteiten zijn alleen parkeerkosten en entreekosten voor sommige bezienswaardigheden.

IJsland on a budget
IJsland on a budget

Eten & drinken – €45 euro per persoon

Ook op het eten & drinken kun je makkelijk besparen. Wij hebben in hostels geslapen en dus vrijwel iedere avond zelf gekookt. Het uit eten gaan is hier extreem duur en kan de kosten van een vakantie flink laten oplopen. In een hostel kun je zelf koken met producten uit de supermarkt en dat is een stuk voordeliger. Wij zijn één avond in Reykjavik uit eten geweest en hebben de rest van de dagen gewoon gekookt. Als je iedere avond uit eten gaat dan is het leven in IJsland on a budget een stuk lastiger.

6 dagen naar IJsland kost maar €535 euro per persoon! 

IJsland on a budget, het kan echt! Zou jij naar IJsland willen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ Golden Circle

~ Accommodaties IJsland

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “IJsland on a budget [alle kosten op een rijtje]”

  1. Dat is inderdaad een koopje! Ik was er jaren geleden met een groepsreis en dat was toch een stuk duurder. Omdat ik toen slechts een week was en een vulkaanuitbarsting trof, heb ik vrij weinig gezien. Ik zou dus graag een keer terug willen. Helaas heb ik geen reismaatje en dan lopen de kosten behoorlijk op. Ik heb vorig jaar even gekeken naar IJsland, maar vond het toch te duur om alleen te gaan. Even uitstellen dus 🙂

    1. Dat snap ik, de groepsreizen die ik voorbij zie komen zijn inderdaad een stuk duurder. Helaas is het grootste voordeel inderdaad als je met twee of vier mensen bent, nog even uitstellen dus inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge