De Hongaarse hoofdstad Budapest is een populaire bestemming voor een stedentrip. Zelf waren wij hier eind november en dat was een fijne periode. De kerstmarkten waren al opgebouwd, de stad hing vol met lichtjes en de sfeer was geweldig. Maar één dag was er de hele dag regen voorspelt en we waren op zoek naar een overdekt activiteit. Al snel lazen we over de Grotten in Boedapest, met name de Palvolgyi Cave in het noorden van Boeda. We bezochten de grotten en het was een hele leuk ervaring, daarvoor lees je hier alles.

Grotten in Boedapest

Stedentrip naar Boedapest

Een stedentrip naar Budapest is over het algemeen goedkoop en daarom populair. Wij vlogen vanuit Eindhoven naar de Hongaarse hoofdstad en verbleven hier vier volle dagen. In deze tijd kun je veel van de stad zien. Zeker als je gebruik maakt van de Budapest Card, waarmee je veel leuke activiteiten gratis of met korting kunt doen. Daarnaast is al het openbaar vervoer binnen de stad gratis. Wij hebben gebruik gemaakt van de Budapest 96uur kaart, zoals de naam zegt is deze 96 uur geldig. Hiermee kun je ook gratis de grotten tour in de Palvolgyi grot doen.

Grotten in Boedapest

Grotten in Boedapest: kalksteen

Als je aan Budapest denkt, denk je niet meteen aan grotten, echter heeft de stad zo’n 200 grotten. De ondergrondse grotten zijn ontstaan door het thermische water dat de stad rijk is. Het thermische water heeft in de afgelopen miljoenen jaren door middel van erosie allerlei gangenstelsels uitgesleten. Door de breuklijn van de aardplaten die in de heuvels aan de Boeda, de westelijke kant van de stad. Op de breuklijn ontstonden de thermische mineraalwaters, natuurlijk bekend van de mooie thermische baden in de stad. Maar niet veel toeristen weten dat deze thermische waters ook honderden grotten vormden in de kalksteen.

Palvolgyi cave

Na een busrit van ongeveer een half uurtje kwamen we aan bij de grot. We gingen naar de kassa en konden hier ons gratis kaartje laten verzilveren met de Budapest card. Over ongeveer 10 minuten ging de volgende tour weg dus we moesten even in het cafeetje bij de ingang van de grot wachten. Onze gids kwam al snel en we begonnen aan de leuke tour door de Palvolgyi cave. Wat mij meteen opviel was het niveau verschil, de grot heeft enorm veel niveaus. Hierdoor moet je tijdens de wandeling meerdere trappen op en af. Onze gids vertelt enthousiast hoe de grot gevormd is en per toeval werd ontdekt rond 1900. Stukje voor stukje werden er steeds meer gangen ontdekt en pas een aantal jaar geleden werd er tussen vier grotten een verbindingsweg gevonden. Hierdoor is de Palvolgyi grot nu 7 kilometer lang, dat is meteen het langste stelsel in de stad Boedapest.

Wees voorbereid op veel klimmen en klauteren, sommige doorgangen zijn smal. Dit maakt de hele tour door de grot enorm leuk vind ik. In de grot heb je veel mooie doorkijkjes, stalagmieten en stalactieten. Kalksteen is een steensoort die goed onderhouden moet worden dus je mag niets aanraken in de grotten. Na ongeveer een uur is de tour helaas over en vinden we het jammer dat we weer moeten gaan. De gids vertelde enthousiast en wist overal een antwoord op. We hebben veel gewandeld door de grotten en daardoor een goed beeld van de ondergrondse wereld van Boedapest gekregen.

Grotten in Boedapest

Praktische informatie:

  • Kosten: Met Budapest card gratis. Zonder kaart is de prijs 1400 HUF per persoon.
  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.15 t/m 16.15. Ieder uur om .15 is er een wandeltour die ongeveer een uur duurt.
  • Met het openbaar vervoer kun je het best bus 9 pakken naar Szent István Bazilika, vanaf daar is het nog ongeveer 3 minuten lopen naar de entree.
  • Met de auto kun je navigeren naar: Palvolgyi Cave, Budapest, Szépvölgyi út 162, 1025 Hongarije. Langs de weg kun je gratis parkeren.
  • Het is niet mogelijk om van te voren een tijdslot te reserveren dus zorg dat je op tijd bent.
  • Zorg voor goede stevige schoenen en niet te mooie kleding. Doordat sommige passages smal zijn, kun je namelijk vies worden.

Zou jij ook grotten in Boedapest willen bezoeken? Ben jij wel eens in de Hongaarse hoofdstad geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Hongarije?

~ Coming soon

2 gedachten over “Grotten in Boedapest: Palvolgyi Cave [uniek activiteit]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge