De laatste jaren zijn we ons steeds bewuster van het milieu en willen we daarom, waar mogelijk de trein nemen in plaats van het vliegtuig. Toen we besloten om Oslo en Bergen, twee Noorse steden te combineren, wist ik dat we met de trein zouden gaan. Klinkt misschien vreemd maar er gaan zo’n 5 tot 10 vluchten per dag tussen deze steden. Het is vrij normaal om in Bergen te werken en in Oslo te wonen. Daarnaast is Sam gek op treinen en is de trein van Oslo naar Bergen volgens velen lijstjes de mooiste treinrit in Europa. De trein van Oslo naar Bergen was ons hoogtepunt van de vakantie. Meer reiservaringen kun je hier vinden!

trein van Oslo naar Bergen

Reserveren

Het boeken van een ticket voor de trein is vrij eenvoudig, via de VY, de Noorse spoorwegen kun je online een kaartje reserveren voor de trein. Er zijn verschillende verbindingen op één dag dus je kunt zelf kiezen hoelaat je gaat. Wij namen de trein van 08.25 die om 14.57 aankwam in Bergen. Dit is een tijd die ik zou aanraden, het is dan namelijk de hele route licht en je kunt dan goed kijken. Aangezien de landschappen onderweg echt geweldig is! Je kunt reserveren vanaf drie maanden van te voren tot op de dag zelf. Ik zou wel aanraden het zo snel mogelijk te doen, aangezien je dan nog een goede plek kunt kiezen. Hoe langer van te voren je boekt, hoe goedkoper het kaartje is. De minimale prijs is 250 NOK per persoon voor een enkeltje. Wij betaalden dat, precies drie maanden voor vertrek.

trein van Oslo naar Bergen

Oslo station

De trein vertrekt vanaf Oslo centraal station, een mooi en goed georganiseerd station. De trein is eenvoudig te vinden en doordat het een lange rit is, staat de trein er vaak al een half uur van te voren. Zo heb je voldoende tijd om jouw plek te zoeken, aangezien iedereen een zitplaats krijgt toegewezen. Je kunt deze zelf kiezen tijdens het bestellen van een ticket.

Landschappen onderweg

Waarom het de mooiste treinrit van Europa is? De landschappen onderweg zijn adembenemend. Als je met de trein van Oslo naar Bergen gaat, komen je namelijk over de Hardangervidda. Dit is de een hoogtevlakte in het binnenland van Noorwegen waar je echt even stil van wordt. Onderweg kom je daarnaast nog langs mooie heuvels en bergen, rivieren en de meest stille vlaktes. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is echter het station Finse.

trein van Oslo naar Bergen

Finse – hoogste station van Europa

Finse is het hoogstgelegen treinstation van heel Europa met zijn 1.222 meter boven zeeniveau. Het is een piepklein station midden in de bergen. Er is geen weg die naar het dorp gaat, de enige verbinding is met de trein of ’s winters met de sneeuwscooter. Het is een ontzettend bijzondere ervaring om hier te zijn geweest. De meeste bewoners leven dus erg geïsoleerd in dit prachtige dorp. Nadat je in Finse het hoogtepunt bereikt hebt, begint de trein aan de daling richting Bergen.

Aankomst in Bergen

Doordat Bergen aan de Noorse kust ligt, moet je vanaf Flåm een hele daling maken. Daarbij kom je weer langs de mooiste landschappen en is het belangrijk dat je nog steeds naar buiten blijft kijken. Het laatste stuk richting Bergen is erg mooi door de ligging in het fjord. Wanneer de trein tot stilstand komt, ben je binnen 5-10 minuten lopen in het historische centrum van de Noorse stad Bergen.

trein van Oslo naar Bergen

In welke seizoen moet je met de trein van Oslo naar Bergen?

De treinrit van Oslo naar Bergen hebben gemaakt eind april en dat was ideaal. Je kunt dan genieten van een goede temperatuur in Oslo en Bergen maar op de hoogvlaktes ligt nog veel sneeuw. Zo heb je dus veel moois onderweg te zien. Doordat al wel een deel van de sneeuw gesmolten is, stromen de rivieren langs de route wel hard en dat is prachtige om te zien. Verder kan het ook in het juli en augustus erg druk zijn met toeristen in de trein. Bij ons was er voldoende ruimte en konden we eenvoudig vanuit alle hoeken mooie foto’s maken.

trein van Oslo naar Bergen

Praktische informatie over de trein van Oslo naar Bergen:

  • De kosten van het ticket waren 249 NOK per persoon voor een enkeltje.
  • Van Oslo naar Bergen kun je het beste aan de linkerkant zitten, voor het mooiste uitzicht.
  • Van Bergen naar Oslo is de rechterkant de mooiste kant.
  • De treinrit duurt 6 uur en 30 minuten.
  • Het is nergens de bedoeling dat je uitstapt, aangezien de trein vaak niet langer dan twee minuten stopt. Alleen bij de halte Finse kun je even buiten kijken.
  • Aan boord is een cafetaria waar je basics kunt kopen zoals thee, koffie, frisdrank en enkele broodjes en koeken.

Zou jij de trein van Oslo naar Bergen ook willen nemen? Ben je ook gek op treinritten? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Noorwegen?

~ Wat te doen in Bergen

– Wat te doen in Oslo

~ Praktische tips Oslo

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Trein van Oslo naar Bergen – mooiste treinrit van Europa”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge