Het is natuurlijk lastig, olifanten in Thailand… Zelf vind ik het niet kunnen om op een olifant te rijden in een houten bakje en daar geld voor te betalen. Toch vonden wij het leuk om olifanten te zien en te “ontmoeten” want als je in Thailand bent dan is dat ook wel gaaf toch?! Maar hoe? Met die vraag heb ik rondgelopen voor wij naar Thailand vertrokken en ook nog toen wij daar waren. Uiterlijk vonden wij een oplossing die wij goed vonden, waarbij we niet het dierenleed zouden steunen.

Vooral in het noorden van Thailand rond Chiang Mai worden veel olifantenritjes aangeboden. Vanuit Chiang Mai zijn wij uiteindelijk naar de Elephant Jungle Sanctuary geweest.

Olifanten in Thailand

Elephant Jungle Sanctuary

Het doel van het Elephant Jungle Sanctuary is om zoveel mogelijk olifanten vrijheid, blijdschap en gezondheid te bieden. Ze willen hierbij een voorbeeld zijn voor andere toeristische attracties in Thailand. Zodat de meeste olifanten in Thailand niet meer mee hoeven te doen aan toeristenritjes en ander dierenleed. Naast het helpen van de olifanten zorgen ze voor de Karen stam in de bergen, ze voorzien de stam van onderwijs, ontwikkeling en financiële steun. Door toeristen naar het project te laten komen kunnen ze deze financiële steun bieden en het project steeds groter maken, zodat steeds meer olifanten op zo’n manier kunnen leven.

Elephant Jungle Sanctuary

Middagje met de olifanten

Wij kozen voor een middag tour en werden rond 12 uur opgehaald bij ons hotel in Chiang Mai en moesten nog een uurtje rijden voor we bij het kamp aankwamen. De olifanten leven hier vrij, ze moeten niks! Natuurlijk vinden de olifanten het leuk om eten te krijgen en ze kwamen dan ook vrij snel aan waggelen toen wij met bananen aankwamen. De leiding in het kamp had ons duidelijke en goede instructies gegeven, hoe wij met de olifanten om moesten gaan. Tijdens het voeren kregen de olifanten ook medicijnen van de verzorgers, dit omdat sommige olifanten in hun verleden beschadigingen hebben opgelopen.

Elephant Jungle Sanctuary Elephant Jungle Sanctuary

Na het voeren was het tijd voor het leuke werk en gingen wij de olifanten een modderbad geven. Ze vonden dit heerlijk en genoten van alle aandacht. Omdat het inmiddels wat gaan regenen was het hele terrein omgetoverd tot een glibberboel en waren we al vies voor we überhaupt in het modderbad lagen. De olifanten waren aan het genieten en wij waren de olifanten aan het insmeren met de modder in het bad.

Elephant Jungle Sanctuary Elephant Jungle Sanctuary

Nu kwam eigenlijk het leukste moment vond ik, het schoonwassen van de olifanten in het riviertje. Toen de olifanten klaar waren met het modderbad liepen ze naar het riviertje en begonnen zichzelf al te wassen. Maar wij wilden natuurlijk helpen en gingen dan ook snel achter de olifanten aan. In het riviertje kregen we van de leiding een bakje waarmee we waren over de olifanten konden gooien. De olifanten vonden het heerlijk en spetterden ons ook nat van plezier. Ik vond het een hele leuke middag samen met de olifanten!

Toevoeging:

Mijn mening & ervaring

Tijdens mijn bezoek aan Elephant Jungle Sanctuary heb ik oprecht het gevoel gehad dat de olifanten goed werden behandeld en vrij gelaten. Het is natuurlijk nooit goed dat wilde dieren zoals olifanten in gevangenschap leven. Hierdoor wilde ik wel graag schrijven over mijn ervaring. Het is ieders eigen mening om wel of niet naar olifanten toe te gaan. Deze blog is geschreven om mensen te informeren en niet om mensen aan te raden hier naar toe te gaan.

Praktische informatie:

 • Je kunt kiezen voor een half dagbezoek ‘s morgens of ‘s middags, een hele dag op bezoek bij de olifanten of zelfs twee dagen inclusief een overnachting.
 • De middag excursie kost 1.700 baht per persoon en is van 11:30/12:00 tot ongeveer 18:30 inclusief een diner.
 • Je kunt boeken via ieder hotel in de omgeving of via de website.
 • Neem droge kleding mee en een handdoek. Het is handig om een bikini/zwembroek mee te nemen voor tijdens het wassen van de olifanten in de rivier.

 

Hoe zou jij olifanten in Thailand ontmoeten? Wat vind jij van toeristenritjes op een olifant? Laat het weten in de reacties!

Meer Thailand?

~ Koh Phi Phi doen of niet?

~ Wat te doen in Bangkok 8x

~ Tiger Cave Temple; het mooiste uitzicht van Thailand

 

27 thoughts on “Olifanten in Thailand: mijn ervaring & mening”

 1. Ik ben hier ook geweest maar vond het toch niet zo etisch verantwoord. Ook ik wilde geen ritjes maken op een olifant en koos voor een opvang waar de olifanten goed verzorgd zouden worden. Met zo’n 60 anderen kwam ik terecht bij Elephant Jungle Sanctuary. Ik vond het er vreselijk. Ook al worden de olifanten daar ogenschijnlijk goed verzorgd, het blijft een toeristische en ontzettend commerciele attractie. De olifanten zijn er ook niet helemaal vrij maar moeten eten, mee naar het modderbad en vervolgens mee naar de rivier om de toeristen te plezieren. Ik heb spijt dat ik er naartoe gegaan ben.

  1. Bedankt Judith voor jouw oprechte reactie.

   Jammer dat jij dit zo hebt ervaren. Ik heb het echt totaal anders ervaren. De olifanten werden niet gedwongen om te komen of naar het modderbad te gaan. De olifanten die “geen zin” hadden liepen gewoon weg en daar werd geen probleem van gemaakt. Bij het wassen in de rivier waren er maar 3 olifanten over die meegingen. In mijn ogen hadden de olifanten dus veel vrijheid.

 2. Ben veelvuldig – sinds 1999 – in Thailand geweest en ben verschillende keren bij of met olifanten geweest. De ene keer super toeristisch, plekken waar ik nooit meer naar toe zou gaan of aan zou raden, de andere keer een stuk verzorgder en meer aandacht voor het dier. Tot nu toe vond ik de beste en meest humane plek het Lampang Elephant Hospital in Lampang.

  1. Zijn er in Lampang meer olifantenopvangs? Wij hebben destijds bewust voor Lampang gekozen, maar toen we er eenmaal waren werd er wel op de olifanten gereden, iets wat ik niet had verwacht (is wel al meer dan 10 jaar terug)… ik denk dan nu: zijn we bij de verkeerde geweest?!

 3. Ik ben het eens met Judith en hoop stiekem zelfs dat je de blog verwijderd zodat opvangcentra voor olifanten niet worden aangemoedigd (a). Toevallig doe ik op het moment wat research naar opvangcentra voor olifanten in Zuid-Oost Azië. Ik heb daarbij een recent onderzoek mogen inkijken waaruit blijkt dat ook opvangcentra zo goed nog niet zijn. Zo gaan bijv. bedrijven die olifantenritjes aanbieden over op opvangcentra. Het slechte imago wordt omgedraaid naar positief omdat ‘de olifant weer olifant mag zijn’ en er valt veel meer geld te verdienen aan toeristen die ‘iets goeds’ willen doen.

  Zo goed is het helaas niet. Ze worden weliswaar veel beter behandeld dan bij de ritjes, maar het blijft een vorm van dierenmishandeling. Je moet je voorstellen dat elke dag tientallen nieuwe personen voor je neus die je willen verzorgen geen fijne bezigheid is, zeker niet als dat eten, modderbaden en wassen een verplichting wordt. Er is een goede reden waarom veel vrijwilligersprojecten met dieren alleen om vrijwilligers vragen die minimaal voor een paar maanden beschikbaar zijn. Je moet worden ingewerkt en dieren, zeker de olifant, hechten zich aan soortgenoten of verzorgers.

  Ik snap de verwarring en neem je ondanks mijn betoog dan ook niks kwalijk ;=), maar het is helaas echt niet zo goed.

  1. Bedankt Shamira, voor jouw interessante en oprechte reactie.

   Ik begrijp wat jij bedoelt, alleen heb ik dit totaal anders ervaren hier. De olifanten werden niet opgehaald voor de toeristen maar kwamen zelf aan waggelen en sommige gingen ook halverwege weg. Er waren zelfs maar 3 olifanten die meegingen naar het modderbad en het afspoelen in de rivier. De overige olifanten gingen weg of ergens anders liggen. Het gevoel van een gevangenschap was hier dus totaal niet.

   Natuurlijk is het belangrijk om verbondenheid te creëren met olifanten maar helaas hebben de meeste mensen geen maanden de tijd om vrijwilliger te zijn bij een opvangcentra.

 4. Het blijft lastig dit soort opvangcentra. Ik ben naar elephant nature park geweest en had daar net als jij wel de indruk dat ze de beesten goed verzorgden. Zonder dat ze van alles moesten doen. Aan de andere kant: er komen wel toeristen op af om ze te voeren en wassen. Snap ook dat dat geen ideale situatie is. Wel fijn dat jij het als plezierig hebt ervaren dit park. Rijden op een olifant zou ik niet doen.

 5. Dit zijn van die plekken waar je ondanks alle goede bedoelingen het nooit goed kan doen. Mede daarom is het lastig om hier op te reageren. Ik snap dat je het als iets goeds hebt ervaren anders zou je er niet over bloggen, maar de negatieve reacties kan ik ook begrijpen. Want als je naar het grote verhaal kijken is het een plek waar toeristen olifanten kunnen zien en voelen, ze te eten geven en in bad doen. Dat oogt niet natuurlijk terwijl het wel met goede bedoelingen is opgezet.

  1. Dat klopt inderdaad Niels, het is natuurlijk altijd lastig. Het is natuurlijk nooit 100% goed, maar dieren die in gevangenschap leven en hier terecht komen hebben in mijn ogen alleen maar een beter leven. Ze leven nog steeds in gevangenschap natuurlijk maar op een vrije manier.

 6. O jee, gewaagd onderwerp Gabriëlle. 🙂 Op de 1 of andere manier is er het laatste jaar zoveel aandacht voor. Ik vind het zelf een lastig onderwerp en ook lastig om te kiezen. In Sri Lanka hebben we na laaang twijfelen besloten niet naar een olifantenopvang te gaan, waar het merendeel van de mensen wel enthousiast over was en een klein deel totaal niet. Ik ben altijd erg kritisch en was bang dat het me tegen zou staan… maar ik denk dat onze kinderen het fantastisch hadden gevonden.

 7. Meestal sla ik de opvangcentra altijd over. 1 Maal bezocht ik een lokale opvang, midden in de jungle van Nepal. Hier geen ritjes en geen toeristen. Het voelde toen bijzonder en oprecht aan, maar 100% zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Het liefste zie ik toch de olifanten in de natuur, vrij en zelf bepalend waar te gaan. Wel stoer dat je dit onderwerp aansnijd en de discussie aanwakkert.

 8. Lastig onderwerp. Er wordt steeds meer bekend over hoe de dieren worden behandeld als de toeristen er niet bij zijn. In het verleden ook wel op olifanten gereden en daar heb je achteraf spijt van. Soms lijkt het dat de dieren goed verzorgd worden, maar dan lees je op internet andere dingen. Ik ben hierdoor wel een stuk terughoudender geworden met dieren als attractie.
  Martin onlangs geplaatst…Het zuiden van Rhodos, authentiek GriekenlandMy Profile

 9. Yep…blijft een lastig onderwerp. Rijden op een olifant vind ik echt niet kunnen en wordt helaas nog erg veel gedaan. Ook ik ging vorig jaar overstag en bezocht een ‘verantwoord’ park nabij Chiang Mai. Ik had echter al een eerdere ervaring gehad in Sumatra en dat was heel anders en vrijer opgezet. Ik vond het wel leuk, maar had er achteraf toch een dubbel gevoel bij. Het was commerciëler dan ik had verwacht en ik twijfelde toch over de goede bedoelingen. Ze waren hartstikke lief, maar ze gaven wel aan dat ze het park snel willen uitbreiden en meer olifanten willen. Dat vond ik minder. De volgende keer zou ik een dergelijk park niet meer bezoeken in Thailand. Ik had het beter kunnen laten bij mijn ervaring in Sumatra.

 10. Het blijft een lastig onderwerp. In mijn beleving gaat het erom hoe je het zelf ervaart. Als je er zelf een goed gevoel bij hebt, wie ben ik (of iemand anders) om je ervaring te veroordelen. Het gaat tenslotte om jouw gevoel. Zelf zou ik geen ritje op een olifant maken of naar een opvang gaan, maar dat is mijn persoonlijke mening. Het blijft toch een soort van aapjes kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: