Roemenië is een land waar velen van ons niet aan denken als ze dromen over een volgende vakantiebestemming.Toch zou ik het iedereen aanraden, zeker nu ik er zelf ben geweest! Een groep vrienden besloot er naartoe te gaan voor vrijwilligerswerk. Plan de campagne was om niet alleen te helpen bij een project, maar ook verschillende dagen uitstapjes te maken. Na overtuigende verhalen en enthousiasme van de andere reizigers klonk dat plan ook in mijn oren als een top avontuur. Met als gevolg dat we een aantal weken later met vijfentwintig jongeren in het vliegtuig naar Roemenië zaten, voor ons allemaal een onbekend land, maar misschien daarom juist zoveel leuker dan elk andere bestemming.

 

Gigantische drukke hoofdstad Boekarest

We begonnen onze reis in de hoofdstad Boekarest, een gigantische stad met grote verschillen. Aan de buiten rand van de stad zie je vooral armoede maar dichter naar het centrum staan er grote huizen en dure winkels. Winkels van de kwaliteit merken die je ook in Milaan zou aantreffen. Die luxe kom je ook tegen in de malls waar je verrast wordt door watervallen, schaatsbanen en kartbanen. Dit alles maakt Boekarest tot een shopwalhalla, maar in de binnenstad vind je ook prachtige architectuur. Een van die pracht plekken is het paleis van Ceaucescu. Het grootste gebouw van Europa, maar liefst 35.000 m², dat gebouwd is in opdracht van voormalig president Ceaucescu. Je kunt het paleis bekijken met een gids, wat ik ook zeker aanraad want het is onvoorstelbaar imposant en indrukwekkend. Zo heeft het gebouw maar liefst 12 verdiepingen, een aantal daarvan zijn bovengronds en de 8 verdiepingen die ondergronds liggen zijn niet te bezoeken voor het publiek. De winkelcentra en het paleis staan voor gigantische rijkdom, maar wanneer je verder het Roemeense binnenland in reist ontdek je dat dit daar heel anders is.

Platteland naar de bergen in het Noorden

Wanneer je van Boekarest richting het noorden rijd kom je vooral langgerekte akkers en weilanden tegen, met af en toe een klein dorpje. Als je dit doet, stop dan vooral eens in zo´n dorpje! De bewoners zijn zeer vriendelijk en zijn bereid wat zij hebben met jou te delen (ook al is het weinig). Toen wij in een dorpje aankwamen waar we enkele nachten zouden overnachten waren de bewoners meteen overtuigt dat ze ons op een Roemeens manier moesten verwelkomen. Eén van de daarop volgende dagen kwam er een traditionele Roemeense dansgroep voor ons dansen, als teken van welkom.

In de verschillende dorpjes die je op de route tegenkomt zal je niet veel auto’s tegenkomen, voor de Roemenen op het platteland is een auto een grote aankoop. Sommige Roemenen gebruiken zelfs nog paard en wagen. Ook is het onderhouden van huizen, auto’s en bijvoorbeeld speeltuinen lastig voor de Roemenen. En dan te bedenken dat je in Boekarest zulke rijkdom tegenkomt.

 

Berggordel Karpaten in het Noorden.

Als je nog verder naar het noorden reist kom je de Karpaten tegen, een hooggebergte dat in Midden-Europa ligt. Het grootste gedeelte van de Karpaten ligt in Roemenië. Ook dit is een bezoekje waard, voor een prachtig uitzicht of een mooie wandeltocht. Niet alleen qua rijkdom en armoede zijn er grote verschillen binnen Roemenië maar dus ook wat betreft de natuur. De vlakken landen rond Boekarest en de gigantisch hoge Karpaten in het midden van Roemenië en noorden. Tijdens mijn reis door Roemenië ben in zeker geïnspireerd door de pracht van het land. Ik hoop dat ik jullie via dit artikel ook kan inspireren om toch eens Roemenië te bezoeken.

Ben jij ooit in Roemenië geweest of wil er nog graag naartoe voor een rondreis?

Meer rondreizen?

~ Rondreis IJsland

~ Rondreis Kroatië

~ Rondreis Marokko

Ik ben dol op Amerika en dan met name Florida. Zonder mijn camera ga ik nooit op reis en ook mijn notitieboekje neem ik altijd mee. Prachtig is het om in mijn lessen Aardrijkskunde te vertellen over de reizen die ik maak. Wintersport is mijn favoriete vakantie van het jaar, heerlijk. Mijn lievelingseten? Saté! Bovenaan mijn bucketlist staat momenteel Costa Rica, gevolgd door Cuba. Door mijn reis naar de Noordkaap werd ik verliefd op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: