Nog nooit eerder heb ik zo’n gigantische drukte meegemaakt. Nooit eerder heb ik zo’n onwijs grote angst voor paraplu’s gehad. Nog nooit eerder heb ik mij zo gelukkig gevoeld dat ik mijn lakenzak mee op reis heb genomen. Nooit eerder heb ik zo’n grote taalbarrière gehad. Nog nooit eerder ben ik zo blij geweest met een gids. Nog nooit eerder heb ik tijdens een reis zo ontzettend lekker gegeten. Nooit eerder was mijn afkeer tegen noedels zo groot.

China; een land dat je moet beleven en waar je in het begin misschien heel even aan moet wennen. Echter, zodra je eenmaal de ‘China-vibe’ te pakken hebt, kun je ontzettend genieten van dit prachtige land.

Drukte

In juli en augustus was ik in China. Dit was toevallig de periode waarin de Chinezen zelf ook vakantie hadden. Hierdoor werden alle Chinese attracties extra druk bezocht. Met hordes tegelijk liepen groepen Chinezen achter hun gids aan. Duwen en trekken, door foto’s heen lopen, voordringen; allerlei zaken die om de haverklap gebeurden. Hier moest ik even aan wennen, maar gelukkig realiseerde ik mij al snel dat dit toch echt China is en het er allemaal bij hoort!

Dit moet je weten voor je naar China gaat

Paraplu’s

Een paraplu: de MUST HAVE voor China. Zonder paraplu ben je nergens. De Chinezen gebruiken de paraplu niet alleen bij regen, ook bij de eerste zonnestralen toveren zij de paraplu tevoorschijn. Massa’s aan Chinezen + paraplu’s op ooghoogte = angst. Vaak hebben wij ons in de drukte moeten verdedigen, zodat de paraplu’s ons niet in het gezicht prikten. Soms was dit vrij irritant, maar agh, alles heeft zo toch zijn charme? Bekijk hier de website Mooji eens, hier vind je nog veel meer blogs over China!

2 Dit moet je weten voor je naar China gaat

Lakenzak

China is groot. Als je net als ik een reis van Beijing (noord) naar Hong Kong (zuid) wil maken, moet je aardig wat kilometers afleggen. Dit zou je kunnen doen door binnenlandse vluchten te pakken. Wij hebben voor de goedkopere optie gekozen: nachttreinen. De ‘hardsleeper nachttrein’ is een beleving op zich. Iedereen zit op elkaars bed, als vrouw naar de hurk-wc in een bewegende trein is aan het begin toch ook best spannend, je probeert wat met de locals te praten en je eet massaal noodles, omdat dit het enige is wat je klaar kan maken in de trein (je kan kokend water tappen). Persoonlijk vond ik de nachttreinen onwijs leuk en heb ook prima kunnen slapen. Wel was ik onwijs blij dat ik mijn lakenzak bij mij had, omdat het beddengoed niet na iedere reis werd verschoond.

Taalbarrière & gids

De Chinezen spreken maar weinig Engels. Ik had verwacht dat, zeker in de grote steden, communiceren iets gemakkelijker zou gaan. ‘No English, no English!’ hebben we vaak te horen gekregen wanneer wij iets wilden vragen of een gesprek wilden starten. Toen we in Beijing bij de Tourist Information Centre te horen kregen dat zij geen Engels spraken, waren wij toch wel enigszins verbaasd, aangezien Beijing een grote, toeristische stad is. Naast dat wij niks van het Chinees verstaan en zij over het algemeen niks van het Engels, kunnen we het schrift ook niet lezen. Daarom was ik erg gelukkig met onze gids, die ons veilig en vlot van plaats naar plaats heeft gebracht. Dit moet je weten voor je naar China gaat, toch?

Heb ik dan met geen enkele Chinees kunnen praten? Dat gelukkig wel! Als je maar goed genoeg zoekt en je best doet, kun je leuk in gesprek raken met de Chinezen. De ene keer met handen en voeten, de andere keer gewoon in het Engels. Vooral in de nachttrein hebben we met de locals gepraat, omdat je dan een uur of 14 met elkaar opgescheept zit! Dit maakte deze treinreizen natuurlijk extra leuk!

Noedels

‘Zelf koken’ oftewel ‘noedels maken’ deden wij zoals eerder gezegd in de trein en soms ook na een drukke dag als we de deur niet meer uit wilden. Aan het begin erg handig en ook nog best lekker, maar na een paar keer kwamen deze noedelbakken echt mijn neus uit… Ik heb ze sinds China niet meer gegeten en er nog altijd weinig behoefte aan!

Het eten

Het eten in China is absoluut verrukkelijk en onwijs veelzijdig! Wanneer we luxe uiteten gingen, zaten we aan een grote ronde tafel met een draaischijf in het midden waarop allerlei borden met lekkere gerechten werden gezet. De draaischijf draaide je rond en je pakte wat je lekker vond. Dit is super leuk, omdat je zo een hele hoop proeft. Je kunt natuurlijk ook bij een toko langs de straat binnen lopen. Hier spreekt men vaak geen Engels, maar gelukkig hadden wij een Chinese – English menu, waarop wij de tekens aan konden wijzen van het gerecht dat wij wilden. Dit hebben wij o.a. gedaan in de plaats Lijang: de drukste toko van de straat uitgekozen en iets van onze lijst besteld! Het was de lekkerste maaltijd van de reis! Dit moet je weten voor je naar China gaat!

Disclaimer:  Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening. De rechten van deze foto’s behoren niet tot GlobeGirl. De rechten behoren tot Suzanne, de blogger van dit blogbericht.

Dit moet je weten voor je naar China gaat! Heb jij iets gehad aan de tips van Suzanne? Laat het ons weten in de reacties!

Meer over China?

~ Bekijk de website Mooji.nl eens!

Meer Azië ?

~ Orang-oetans op Sumatra

– Avonturen in India

~ Cultuur en natuur op Bali

3 gedachten over “Dit moet je weten voor je naar China gaat!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge